Συντακτης: Γιώργος Πατέλης
Δημοσιευση: 8-02-2018, 11:49
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ-ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια νέα έρευνα της Microsoft έρχεται να καταρρίψει την άποψη που έχει εκφραστεί τα τελευταία χρόνια ότι η χρήση της τεχνολογίας έχει αυξήσει την παραγωγικότητα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που έγινε σε 20.000 ευρωπαίους εργαζόμενους αποδεικνύουν ότι η τεχνολογία και ιδίως η δυνατότητα διαρκούς συνδεσιμότητας, προκαλεί στρες και τελικά μειώνει την παραγωγικότητα αρκετών εργαζομένων.

Ο καταιγισμός e-mail και SMS, αλλά και οι συνεχόμενες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συχνά τους αποσπά την προσοχή και τους εμποδίζει να συγκεντρωθούν, όπως δήλωσαν πολλοί από τους εργαζόμενους στην έρευνα.

Η δειγματοληπτική έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε σε 21 ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με το BBC, αποκαλύπτει ότι μόνο ένας στους δέκα εργαζόμενους (ποσοστό 11,4%) αισθάνεται πραγματικά παραγωγικός.

Πολλοί  εργαζόμενοι στην εποχή μας υποφέρουν από υψηλά επίπεδα τεχνοστρές, μιας ειδικής μορφής άγχους που σχετίζεται με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας που βιώνεται ως διασπαστική, δηλώνει ένας ειδικός.

Η Microsoft επεσήμανε τους κινδύνους από τη «συνεχή συνδεσιμότητα», που έχει δημιουργήσει προσδοκίες ότι οι εργαζόμενοι πρέπει ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανταποκρίνονται στα μηνύματα και στα αιτήματα επικοινωνίας που δέχονται μέσω smartphones, tablets και κάθε είδους υπολογιστές.

Αυτό έχει ως συνέπεια το ωράριο των εργαζομένων να γίνεται εκ των πραγμάτων «λάστιχο» και να ξεφεύγει από τα τυπικά όρια. Αν και υποτίθεται ότι οι περισσότερες ώρες εργασίας από οπουδήποτε (στο γραφείο, στο σπίτι, στις καφετέριες και εν κινήσει στο δρόμο) φέρνουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα, αυτό δεν συμβαίνει πάντα. Τελικά το τεχνοστρές δεν υποσκάπτει μόνο την προσωπική ζωή και τον ελεύθερο χρόνο του εργαζόμενου, αλλά και τις ίδιες τις επιδόσεις στη δουλειά του.

Η Microsoft προτείνει σε κάθε εταιρεία να υιοθετήσει μια σωστή «ψηφιακή κουλτούρα», η οποία θα βελτιώνει τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία και το πώς νιώθουν οι εργαζόμενοι, κάτι που θα τους κάνει και πιο παραγωγικούς. Μια προϋπόθεση γι' αυτό είναι π.χ. να τεθούν χρονικά όρια στο πότε μπορούν να στέλνονται εργασιακά e-mails στους εργαζόμενους και ποια χρονικά περιθώρια έχουν αυτοί για να ανταποκριθούν στα μηνύματα.

200 λέξεις απομένουν.
σχετικα αρθρα