ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις καταγγελίες για διαδικτυακές αγορές

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις καταγγελίες για διαδικτυακές αγορές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/04/2022, 15:15
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέσσερις καταγγελίες για αγορές που πληρώθηκαν, αλλά δεν έγιναν ποτέ, κατέθεσαν πολίτες στην αστυνομία των Ιωαννίνων και της Παραμυθιάς.

Πρόκειται για αγορές συνολικής αξίας 4.060 ευρώ που έγιναν από διαδικτυακό κατάστημα και πληρώθηκαν, χωρίς όμως να παραληφθούν ποτέ τα προϊόντα που αγοράστηκαν.

Η αστυνομία σημειώνει ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα έχει αναστείλει τη λειτουργία του.

Το θέμα των αγορών από το διαδίκτυο επανέρχεται δριμύτερο. Η αστυνομία συμβουλεύει τους πολίτες, πρώτα να κάνουν μια μικρή «διαδικτυακή έρευνα» για το κατάστημα, ώστε να διαπιστώσουν την αξιοπιστία του. Αυτά βέβαια είναι «ψιλά γράμματα» συνήθως, όταν υπάρχει μια πολύ δελεαστική προσφορά και δυστυχώς, το ελληνικό ιντερνετικό κοινό μπορεί να πιστέψει ο,τιδήποτε δει ή διαβάσει στο ίντερνετ…

Κάπως… ψιλά γράμματα για τους μη μυημένους-ες είναι και οι συμβουλές της αστυνομικής διεύθυνσης:

  • Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα πληρωμής του καταστήματος χρησιμοποιεί τεχνολογία κρυπτογράφησης SSL (Secure Sockets Layer). Όταν φτάσει η στιγμή πληρωμής, η διεύθυνση της ιστοσελίδας θα πρέπει να ξεκινά με https:// και όχι απλά με http://. Επίσης, στο κάτω μέρος του περιηγητή (browser) θα πρέπει να υπάρχει λουκετάκι.
  • Με την ολοκλήρωση της αγοράς θα πρέπει να λάβετε επιβεβαίωση της παραγγελίας σας από το ηλεκτρονικό κατάστημα, η οποία συνήθως στέλνεται με e-mail. Εάν δεν λάβετε κάποιο μήνυμα επιβεβαίωσης, επικοινωνήστε με το κατάστημα για να δείτε αν υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
  • Αν έχει παρέλθει ο προκαθορισμένος χρόνος παράδοσης του προϊόντος και δεν το έχετε λάβει, επικοινωνήστε με το κατάστημα.
  • Μόλις παραλάβετε το προϊόν ελέγξτε το προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι παραλαμβάνετε ακριβώς αυτό που παραγγείλατε και χωρίς κάποιο ελάττωμα.
  • Αποθηκεύστε όλα τα έγγραφα που σχετίζονται με την αγορά.

Περισσότερες συμβουλές και πληροφορίες σχετικά με ασφαλείς διαδικτυακές αγορές, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr στην ενότητα e-commerce και feel safe-> Καταναλωτές .

Επίσης, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το γεγονός ότι, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο αναπτύχθηκε κατακόρυφα στην Ελλάδα, στα 2 χρόνια πανδημίας, συχνά οι υποδομές και οι υπηρεσίες σε όλους τους τομείς ήταν δυσανάλογες και δεν λείπουν και περιστατικά εταιριών που έχουν κλείσει, αλλά τα e-shops παραμένουν σε λειτουργία, χωρίς να λειτουργούν ουσιαστικά…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back