ΕΛΛΑΔΑ

Τέσσερις άδειες αντί 246 εκατ. ευρώ: ποιοι πήραν, ποιοι έμειναν εκτός

Εικόνα του άρθρου Τέσσερις άδειες αντί 246 εκατ. ευρώ: ποιοι πήραν, ποιοι έμειναν εκτός
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/09/2016, 11:14
ΕΛΛΑΔΑ

Με τίμημα μεγαλύτερο του αναμενόμενου (246 εκατ. ευρώ), με αιτήσεις που έμειναν εκτός και μπορεί να θεωρηθεί αυτό έκπληξη, με δύο νέα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας και την κυβέρνηση, στην παρούσα φάση, να κρατάει «και το καρπούζι, και το μαχαίρι», έληξε ξημερώματα η τριήμερη δημοπρασία για τις τηλεοπτικές άδειες πανελλαδικής εμβέλειας.

 Οι τέσσερις νικητές με σειρά πλειοδοσίας είναι:

  •  ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου με 43,6 εκατ. ευρώ
  •  Το σχήμα του Ιωάννη-Βλαδίμηρου Καλογρίτσα με 52,6 εκατ. ευρώ
  •  Ο ΑΝΤ1 του Μίνωα Κυριακού με 75,9 εκατ. ευρώ
  •  ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ του Βαγγέλη Μαρινάκη με 73,9 εκατ. ευρώ

Εκτός έμεινε η αίτηση του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος ήταν πρώτος επιλαχών, καθώς και το Star (όμιλος Βαρδινογιάννη, προσέφερε 13 εκατ. ευρώ), ο ALPHA (Κοντομηνάς, προσέφερε 61 εκατ. ευρώ) και το κυπριακό σχήμα του Γιάννη Βαρδινογιάννη (πλειοδότησε με 18 εκατ. ευρώ).

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη δήλωσε κατόπιν των ανακοινώσεων: «Για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου –και μετά από μια τριακονταετία αυθαιρεσίας– μπαίνουν και εφαρμόζονται κανόνες στην χρήση των τηλεοπτικών συχνοτήτων. Με όρους απόλυτης διαφάνειας, αποκαθίσταται η συνταγματική νομιμότητα και κατοχυρώνεται, επιτέλους, το δημόσιο συμφέρον».

Μέσα σε πέντε μέρες θα ολοκληρωθεί ο επανέλεγχος των πόθεν έσχες των επιχειρηματιών που πλειοδοτήσαν και τυπικά, μετά την πάροδο 90 ημερών, η Digea θα πρέπει να σταματήσει να εκπέμπει το σήμα των καναλιών που δεν πήραν άδεια. Εκτός έμειναν εκτός του Alpha και του Star (το οποίο προσανατολίζεται να γίνει θεματικό ψυχαγωγίας), το Ε και το Mega που δεν μπήκαν καν στο διαγωνισμό. Αυτό πρακτικά υποκινεί και εργασιακές αλλαγές στους σταθμούς, με τους εργαζόμενους να είναι επί ξύλου κρεμάμενοι.  

Το σίγουρο είναι ότι ο «δικαστικός πόλεμος» μόλις τώρα αρχίζει και καθόλου σίγουρο δεν είναι ότι η υπόθεση θα λήξει ομαλά μέσα σε τρεις μήνες. Η κυβέρνηση επί του παρόντος πάντως, βγαίνει ενισχυμένη από αυτή τη διαδικασία, καθώς αφενός ανάγκασε του επιχειρηματίες να αποδεχθούν τη διαδικασία, αφετέρου πέτυχε ένα σημαντικό χρηματικό έσοδο που μέχρι πρότινος δεν είχε καταβληθεί στον τηλεοπτικό ορίζοντα της χώρας .

ΣΧΟΛΙΑ
nmb
Οι νέοι μεγαλοβαρώνοι τρίβουν τα χέρια τους. Ο κόσμος τώρα πρέπει να δώσει την απάντηση. Όχι απλά μαύρο, κατάμαυρο στα νέα κανάλια της προπαγάνδας και της διαπλοκής, για να καταποντιστούν μια και καλή. http://bit.ly/2c9tZkI
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back