ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τέλη στα Γιάννενα: Ακριβότερα, με υποσχέσεις για μειώσεις…

Εικόνα του άρθρου Τέλη στα Γιάννενα: Ακριβότερα, με υποσχέσεις για μειώσεις…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/01/2024, 23:18
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην πρώτη τακτική συνεδρίασή του το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων για το 2024, στη νέα δημοτική περίοδο, αποφάσισε μια σημαντική αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και οδοφωτισμού, σε μια κακή συγκυρία για αυξήσεις εισφορών για τους πολίτες.

Η Γωγώ Γιώτη, αντιδήμαρχος Οικονομικών, έκανε την εισήγηση. Ο αντιδήμαρχος και πρόεδρος της δημοτικής επιτροπής Θωμάς Γιωτίτσας ξεκαθάρισε ξανά ότι δεν υπονόησε κάποιου είδους κακοδιαχείριση από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά για ένα ποσό 2 εκατ. ευρώ σε υποχρεώσεις, που θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να καλυφθεί και κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι γνώριζε πως θα έπρεπε να πάρει ανάλογες αποφάσεις, αλλά «δεν το έκανε».

Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, επικεφαλής πλέον της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς της δημοτικής του αρχής, ισχυριζόμενος ότι «είναι προίκα για τον δήμο».

Απέδωσε δε αποκλειστική ευθύνη στη δημοτική αρχή για τις αυξήσεις και την κατηγόρησε για «κρυφή ατζέντα».

Για το γεγονός ότι δεν πήρε την απόφαση για τα τέλη η δική του, προηγούμενη δημοτική αρχή, αναφέρθηκε στο επιχείρημα της προηγούμενης αντιπολίτευσης, ότι δεν έχει «δικαίωμα η δημοτική αρχή ως απερχόμενη» να πάρει αποφάσεις όπως πχ για τον οργανισμό του Δήμου. Διαχώρισε όμως το επιχείρημα, σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, καθώς εκεί είπε ότι δεν λήφθηκε απόφαση από τον περασμένο Νοέμβριο, αναγνωρίζοντας «το δημοκρατικό δικαίωμα της νέας δημοτικής αρχής να κάνει τον δικό της προγραμματισμό».

Η κάπως επιλεκτική επιχειρηματολογία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την απάλλαξε πάντως από μια πολύ δύσκολη απόφαση. Θα μείνει πάντα αναπάντητο το ερώτημα, αν θα λάμβανε κάποια άλλου είδους απόφαση, ανάλογη με την πολιτική συγκράτησης και μείωσης των τελών που ακολούθησε τα προηγούμενα χρόνια.

Είπε επίσης προς τη δημοτική αρχή ότι «αυτοτρολάρεστε και υποτιμάτε τη μνήμη και τη νοημοσύνη όλων» και βρήκε την ευκαιρία, για άλλη μια φορά, να υπερασπιστεί τον «νόμο Θεοδωρικάκου» έναντι του «νόμου Βορίδη».

Λεπτή διαφορά: Ο ένας νόμος άλλαξε υπαρκτό αποτέλεσμα εκλογών λίγες μέρες μετά τη διεξαγωγή του. Ο άλλος, που επίσης περιέστειλε τη συμμετοχή και τη δημοκρατική αντιπροσώπευση και μέσα στα δημοτικά συμβούλια, έγινε πριν τις εκλογές. Τα δε επιχειρήματα περί «κινδύνου ακυβερνησίας» παραμένουν σήμερα πολύ φτωχά, μπροστά στην πρωτοφανή αλλαγή ενός εκλογικού αποτελέσματος…

Ακόμα, ο κ. Παπαγεωργίου υπερασπίστηκε τις αποφάσεις της προηγούμενης δημοτικής αρχής για τα led και τα απορρίμματα, κατηγορώντας επίσης τη δημοτική αρχή ότι ουσιαστικά λαμβάνει ίδιες αποφάσεις που κατήγγειλε, ως αξιωματική αντιπολίτευση. Έλεγξε επίσης τη δημοτική αρχή που είχε θέση στη διοίκηση του ΦΟΔΣΑ, εξ αιτίας της δαπάνης για τον οποίο -και τη διαχείριση απορριμμάτων-, αυξάνονται τα τέλη σήμερα…

Η Τατιάνα Καλογιάννη (Ιωάννινα_2023) άσκησε κριτική κυρίως στην προηγούμενη δημοτική αρχή, που την κατηγόρησε ως «αποκλειστικά και μόνο υπεύθυνη» για τις αυξήσεις. Είπε δηλαδή ότι τα ανταποδοτικά τέλη κατατέθηκαν από τη νυν, αλλά «αποτυπώνει ξεκάθαρα τον απολογισμό της απελθούσης δημοτικής αρχής. Ένας απολογισμός βαθιά αρνητικός».

Την κατηγόρησε επίσης για τη διαχείριση απορριμμάτων, τα led, αλλά και την άρνηση «μέτρων μείωσης δαπανών που είχαμε προτείνει επανειλημμένα».

Είπε ωστόσο ότι «αυξήσεις τελών δεν πρέπει να γίνουν. Οι πολίτες είναι σίγουρο ότι δεν αντέχουν άλλα βάρη από κανέναν».

Καταψήφισε τις αυξήσεις, καλώντας τη δημοτική αρχή να συντάξει αμέσως σχέδιο δραστικής μείωσης των τελών.

Ο Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) στάθηκε κυρίως στο θέμα της καθαριότητας ως βασικό ζητούμενο, κυρίως λόγω των επισκεπτών που έρχονται στην πόλη. «Να εξορθολογιστούν δαπάνες και τιμολόγηση, αλλά να υπάρξει και μελέτη εξορθολογισμού για να μην υπάρχει άνιση μεταχείριση και αδικίες» είπε και ότι τελικά συμφωνεί σε αρκετά σημεία της πρότασης αλλά «όχι με τον τρόπο που βγαίνει προς τα έξω».

Ο Παντελής Κολόκας (Όμορφη Πόλη) τόνισε ότι είναι ένα «νέο χαράτσι που πρέπει να πληρώσουν οι πολίτες, χωρίς να είναι ενημερωμένοι, ούτε από τη νέα, ούτε από την προηγούμενη δημοτική αρχή». Είπε επίσης ότι δεν αμφιβάλλει ότι δήμαρχος και αντιδήμαρχοι θα «έβαζαν το χέρι στην τσέπη για να βοηθήσουν» όσους έχουν ανάγκη, αλλά εν τω προκειμένω είναι μια πολιτική απόφαση. Κατηγόρησε και τις δύο παρατάξεις δημοτικής αρχής και αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πράγματα που έγιναν και στην προηγούμενη δημοτική θητεία.

Ζήτησε και αυτός σχέδιο για τη μείωση των δημοτικών τελών, με εξοικονομήσεις σε ενέργεια και απορρίμματα.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) τόνισε μεταξύ άλλων: «Κάνετε και μικροπολιτική σε κοινότητες που δεν αυξάνονται τα τέλη, αλλά είναι ήδη πανάκριβα. Τους «μεγάλους» δεν τους αγγίζετε. Συμφωνείτε στρατηγικά με ένα κράτος που πρέπει να φορολογεί τον λαό για να ανακουφίζει τους λίγους. Δεν είπαμε ότι είστε κακοί άνθρωποι, ότι κάνατε μια πολιτική επιλογή, αυτό σας λέμε».


Τι είπανε οι φορείς

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκε ο Νίκος Έξαρχος, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, που έκανε συγκέντρωση έξω από το δημαρχείο: «Κακόγουστη φάρσα είναι η πρόταση, γιατί δεν μπορείτε να μη γνωρίζετε ότι η εργατική οικογένεια βλέπει το μισθό της να τελειώνει πριν τις 20 του μήνα (…) υπάρχουν δύο δρόμοι όμως, ο εύκολος που επιλέγει η δημοτική αρχή, να φορτώσει τα βάρη στους πολίτες και ο δύσκολος που είναι και πιο τίμιος: η δημοτική αρχή μαζί με τον λαό αγωνίζεται και ζητάει από το κράτος να καλυφθούν τα αναγκαία και απαραίτητα κονδύλια».

Προειδοποίησε δε για πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και στα Γιάννενα, το επόμενο διάστημα.

Στο ίδιο πνεύμα, η Ελένη Κιοσσέ από τον Εμπορικό Σύλλογο Ιωαννίνων, εγκάλεσε τη δημοτική αρχή για τις αυξήσεις και ζήτησε μειώσεις για οικίες και μικρούς επαγγελματικούς χώρους και αύξηση των τελών για επιχειρηματικούς ομίλους, τράπεζες κ.λπ.


«Αν ήταν δεύτερος χρόνος θητείας»...

Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας στην τοποθέτησή του, είπε ότι «αν ήταν ο δεύτερος χρόνος διακυβέρνησής μας, καθαρά και ξάστερα θα αναλάμβανα την ευθύνη της αύξησης των δημοτικών τελών».

«Υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να πιστεύει ότι μια δημοτική αρχή η οποία ανέλαβε τα ηνία εδώ και ένα μήνα, ευθύνεται για την κακή διαχείριση που επέφερε την αύξηση των τελών;» διερωτήθηκε στη συνέχεια και κατηγόρησε τους προκατόχους ότι «έκρυψαν το πρόβλημα κάτω από το χαλί» καθώς «δαπάνησε ένα κονδύλι για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου και τον οδοφωτισμό».

Ο κ. Μπέγκας είπε μάλιστα ότι «συνεργαστήκαμε (σ.σ. ως αντιπολίτευση) όταν μας κάλεσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, αλλά το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό», κατηγορώντας εν τέλει τον κ. Παπαγεωργίου και την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι απλά, «τρέναρε» το θέμα για να μην πάρει την καθ’ υπογραφήν ευθύνη.

Είπε επίσης ότι με την παρούσα συμφωνία, η ενεργειακή εξοικονόμηση δεν θα πάει στον Δήμο και στους πολίτες, αλλά στον ανάδοχο που αναλαμβάνει το έργο και τη λειτουργία για 12 χρόνια.

Είναι το σημείο για το οποίο η προηγούμενη δημοτική αρχή (και η περιφερειακή αρχή) δέχθηκαν σφοδρή κριτική, χωρίς πάντως να υποχωρήσουν.

Σχετικά με τον ΦΟΔΣΑ, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «η θέση σας ήταν τροχοπέδη» στον φορέα και ότι η διαχείριση των απορριμμάτων είναι αρμοδιότητα του πρώτου βαθμού αυτοδιοίκησης. Την εγκάλεσε δε ότι δεν έκανε κάποια ενέργεια κατά τη θητεία της, για την εξοικονόμηση στη διαχείριση απορριμμάτων.

Υποσχέθηκε δε ριζικές και άμεσες αλλαγές στην αποκομιδή των απορριμμάτων και εν τέλει, είπε ότι οι δημότες «πληρώνουν το τίμημα μιας ανεύθυνης στάσης» και «ακατάπαυστη προσπάθεια» για μείωση των τελών στα επόμενα έτη και καλύτερες υπηρεσίες.

Τελικά, η πρόταση πέρασε με ομόφωνη ψήφο της δημοτικής αρχής, λευκή από την παράταξη Γκόντα και αρνητική ψήφο με διάφορες διαβαθμίσεις, ανάλογα με το είδος τέλους ή και καθολικά, από τις υπόλοιπες παρατάξεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back