Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Τελετή παράδοσης των κατασχεμένων κειμηλίων στο υπουργείο Πολιτισμού

Εικόνα του άρθρου Τελετή παράδοσης των κατασχεμένων κειμηλίων στο υπουργείο Πολιτισμού
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/10/2016, 00:27
ΕΛΛΑΔΑ

Σε ειδική τελετή στο υπουργείο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, συνεπικουρούμενος από τον αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Κωνσταντίνο Τσουβάλα, παρέδωσε στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά σειρά κατασχεμένων αρχαίων και θρησκευτικών αντικειμένων μεταξύ των οποίων και των αρχαιολογικών θησαυρών από την επιχείρηση στα Γιάννενα.

Ο κ. Νίκος Τόσκας απευθυνόμενος στον κ. Μπαλτά τόνισε μεταξύ άλλων: «με δικαιολογημένη υπερηφάνεια παραδίδουμε σήμερα στα χέρια σας, τα κειμήλια αυτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς που βρέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία σε δύο ξεχωριστές αστυνομικές επιχειρήσεις αυτές τις μέρες, μια στην περιοχή των Πατρών και μια στην περιοχή των Ιωαννίνων. 

Το χρυσό στεφάνι που είδατε πριν, ανεκτίμητης αξίας, της εποχής των ελληνιστικών χρόνων, τα νομίσματα, τα υπόλοιπα αντικείμενα, τα αρχαία και τις δύο εικόνες, νεότερης εποχής αλλά πάλι πολύ μεγάλης αξίας, είναι, θεωρούμε, αυτές οι επιτυχίες κατά της αρχαιοκαπηλίας μια σημαντική επιτυχία του Υπουργείου μας και μια ακόμη επιτυχία για την εξάρθρωση διεθνών κυκλωμάτων και την ανάκτηση σημαντικών θησαυρών. 


Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Από την πλευρά ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Αριστείδης Μπαλτάς εξέφρασε τις ευχαριστίες του τονίζοντας ότι είναι μια σημαντική μέρα, τουλάχιστον για το υπουργείο Πολιτισμού αυτή, γιατί αυτή η μέρα δείχνει, πώς μπορεί να συνεργαστεί, ένα Υπουργείο Πολιτισμού και η Ελληνική Αστυνομία. 

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό κάτι τέτοιο, δεν είναι ευρύτερα γνωστό το πώς η Αστυνομία είναι και προσπαθεί και επιτυγχάνει να είναι θεματοφύλακας των κειμηλίων του πολιτισμού μας, το πόσο δύσκολες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, το μαθαίνουμε σιγά – σιγά, αν και το έχουμε δει και σε κάποια κινηματογραφικά έργα ενδεχομένως κάποιες φορές, το μαθαίνουμε σιγά – σιγά». 

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλτάς αναφέρθηκε στην πορεία που θα ακολουθήσουν τα κειμήλια «Τα αντικείμενα πηγαίνουν καταρχήν στο Μουσείο της περιοχής που βρέθηκαν, υφίστανται τη σωστή επιστημονική επεξεργασία, ώστε να ταυτοποιηθούν συγκεκριμένα, να χρονολογηθούν, να γίνει κατανοητό από ποιο αρχαιολογικό χώρο, από ποια περιοχή ήρθαν. Και από τη στιγμή που τελειώσει αυτή η διαδικασία κι αποδειχθεί ότι αυτά είχαν μεταφερθεί εκεί και δεν βρέθηκαν σ’ εκείνον τον τόπο, αυτά επιστρέφουν στο Μουσείο του τόπου, από όπου αρχικά κλάπηκαν. 

Το λέω αυτό για να μην υπάρχουν και ας το πούμε έτσι παρεξηγήσεις, ως προς το που πηγαίνουν αυτά τα αντικείμενα. Όσα βρέθηκαν στην Πάτρα θα πάνε στο Μουσείο της Πάτρας, όσα βρέθηκαν στα Γιάννενα θα πάνε στο Μουσείο στα Γιάννενα και, ενδεχομένως, να χρειαστεί να περάσουν από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, ώστε να αρχίσει τουλάχιστον η επιστημονική διαδικασία. Ελπίζω να τα είπα καλά. Και πάλι σας ευχαριστούμε εκ βάθους καρδίας, διότι οι αρχαιολογικοί θησαυροί είναι πραγματικά εθνικοί θησαυροί.

Τέλος ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των δύο τελευταίων επιχειρήσεων ευχαρίστησε επαίνεσε «το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας για την προσφορά και το έργο του και στο ζήτημα της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας, μιας πολιτιστικής κληρονομιάς, με πανανθρώπινη και διαχρονική αξία και σημασία».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back