ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Τελετή αναγόρευσης: Aπό το Imperial College London στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου Τελετή αναγόρευσης: Aπό το Imperial College London στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2023, 19:50
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Άλλη μια τελετή αναγόρευσης θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου, στις 19.00, στο αμφιθέατρο του συνεδριακού κέντρου «Κάρολος Παπούλιας», θα πραγματοποιηθεί η τελετή αναγόρευσης του Mark R. Thursz, καθηγητή Ηπατολογίας-Γαστρεντερολογίας του Imperial College London του Ηνωμένου Βασιλείου σε επίτιμο καθηγητή του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το πρόγραμμα της τελετής έχει ως εξής:

-Προσφώνηση από την πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Άννα Κ. Μπατιστάτου

-Έπαινος του Τιμωμένου από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής Σπυρίδωνα Θ. Κονιτσιώτη    

-Ανάγνωση του Ψηφίσματος από τον κ. Κονιτσιώτη   

-Περιένδυση του Τιμωμένου με την τήβεννο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων από την αναπληρώτρια κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας Ναυσικά Β. Ζιάβρα

Επίδοση του Ψηφίσματος από την πρύτανη

-Ομιλία του Τιμωμένου με θέμα: «Facilitating Translation: Increasing Impact from Research». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα

-Μουσικό πρόγραμμα με τον διδάκτορα Μουσικολογίας, τενόρο Δημοσθένη Φιστουρή, και τον κοσμήτορα της Σχολής Μουσικών Σπουδών, πιανίστα Αθανάσιο Τρικούπη.

Τα κλινικά και ερευνητικά ενδιαφέροντα του τιμώμενου προσώπου επικεντρώνονται στην ιογενή ηπατίτιδα, την αλκοολική ηπατίτιδα κ.λπ. Ο καθηγητής Mark Thursz ηγήθηκε έρευνας για τη μελέτη της λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας Β και τον καρκίνο του ήπατος στη Δυτική Αφρική, με σκοπό την αναγνώριση δεικτών γονιδιώματος, πρωτεομικού και μεταβολικού χαρακτήρα για τον καρκίνο του ήπατος, επιτρέποντας την αξιολόγηση της καλύτερης θεραπείας και τρόπων πρόληψης της νόσου στις επόμενες γενιές.

Επίσης υπήρξε επικεφαλής καμπάνιας προστασίας της δημόσιας υγείας ενάντια στην ηπατίτιδα τύπου C κατά την οποία διεξήχθησαν μαζικά διαγνωστικές εξετάσεις σε μονάδες απεξάρτησης για ναρκωτικά και αλκοόλ, όπως επίσης και σε φυλακές.

Συντονίζει τη διεξαγωγή των ερευνών και κλινικών δοκιμών για τη μελέτη της ηπατίτιδας Β και C με  απώτερο σκοπό την ανάπτυξη καινοτόμων θεραπειών και την διευκόλυνση της πρόσβαση των ασθενών σε νέα πιο αποτελεσματικά φάρμακα.

Στο κέντρο έρευνας που διευθύνει ο κ. Thursz, στο Imperial College Healthcare NHS Trust, την τελευταία δεκαετία αναπτύχθηκαν φάρμακα που εξασφαλίζουν τη θεραπεία σε ποσοστό 95% έως 98% των ασθενών με ηπατίτιδα C.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back