Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο για τους μεγάλους οφειλέτες

Εικόνα του άρθρου Τελεσίγραφο για τους μεγάλους οφειλέτες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/06/2016, 13:54
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τελεσίγραφο μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ξεκίνησε να αποστέλλει από το βράδυ της Δευτέρας 13 Ιουνίου η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων προς όσους έχουν οφειλές άνω των 150.000 ευρώ. Με τα ειδοποιητήρια αυτά, τους καλεί να ρυθμίσουν τα χρέη τους καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο, αλλά και το συνολικό ποσό της οφειλής θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσω της ιστοσελίδας του Taxisnet.

Όπως προκύπτει από το περιεχόμενο του email, το οποίο έχει περισσότερους από 20.000 αποδέκτες, η ΓΓΔΕ και η ΔΗΛΕΔ έχουν εντοπίσει τους οφειλέτες που έχουν αρρύθμιστα χρέη κατά την 30η Μαΐου 2016 συνολικού ύψους άνω των 150.000 ευρώ ανά ΑΦΜ. Στους οφειλέτες αυτούς, δίνεται χρονικό περιθώριο μέχρι τις 27 Ιουνίου να προσέλθουν στη ΔΟΥ που έχει αρμοδιότητα για τις οφειλές προκειμένου:

Είτε να ενταχθούν σε ρύθμιση,
Είτε να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με την προέλευση των χρεών τους.

Μετά την παρέλευση της προθεσμίας της 27ης Ιουνίου, η ΓΓΔΕ θα αναρτήσει στην ιστοσελίδα του Taxis ολόκληρο τον κατάλογο με τους ΑΦΜ, τα ονοματεπώνυμα, τις οφειλές αλλά και τις προσαυξήσεις.

Η δημοσίευση του καταλόγου των μεγάλων οφειλετών αποτελεί μνημονιακή απαίτηση και «προαπαιτούμενο» που πρέπει να εκπληρωθεί εντός του έτους.

Το νομοθετικό πλαίσιο έχει ψηφιστεί από το 2011 και η τελευταία φορά που δόθηκαν στοιχεία στη δημοσιότητα ήταν το 2013 (για τα συσσωρευμένα χρέη του 2012).

Οι μεγάλοι οφειλέτες του δημοσίου με αρρύθμιστες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, εκτιμώνται σε περίπου 20-25.000 άτομα σε σύνολο 4,5 εκατ. οφειλετών. Ωστόσο, χρωστούν σχεδόν το 85% των συνολικών χρεών δηλαδή κοντά στα 77 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back