ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Το ταξίδι του «Οδυσσέα» προς το φεγγάρι ξεκίνησε

Εικόνα του άρθρου Το ταξίδι του «Οδυσσέα» προς το φεγγάρι ξεκίνησε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 15/02/2024, 21:07
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Οδυσσέας βρίσκεται πλέον καθ' οδόν προς το φεγγάρι μετά την επιτυχή εκτόξευση στις 1:05 π.μ. από την αμερικανική βάση στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Απογειώθηκε στην κορυφή ενός πυραύλου SpaceX Falcon 9.

Ο Οδυσσέας είναι ένα νέο μοντέλο προσεδάφισης που ονομάζεται Nova-C. Κατασκευάζεται από την εταιρεία Intuitive Machines, η οποία στοχεύει να προσγειωθεί στη Σελήνη την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου. 

Το σκάφος προσεδάφισης μεταφέρει έξι συσκευές που η NASA θέλει να τοποθετήσει στη σεληνιακή επιφάνεια. Αν το πετύχει, ο Οδυσσέας θα γίνει το πρώτο αμερικανικό διαστημόπλοιο που θα προσεδαφιστεί με επιτυχία στη Σελήνη μετά την αποστολή Apollo 17 το 1972. Θα είναι επίσης το πρώτο ιδιωτικό σκάφος που θα προσεδαφιστεί στο φεγγάρι.

Το ποσοστό επιτυχίας των σεληνιακών προσεδαφίσεων παραμένει κάτω από 50% και τα στατιστικά στοιχεία δεν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Κανένα ιδιωτικό σκάφος δεν έχει προσεδαφιστεί με επιτυχία στο φεγγάρι. Το Beresheet του Ισραήλ το 2019, το Hakuto-R της Ιαπωνίας το 2023 και το Peregrine της Astrobotic τον Ιανουάριο του 2024 κατέληξαν σε αποτυχία.

Αυτή η τελευταία προσπάθεια των ΗΠΑ -με οδηγό τη NASA- αφορούσε την απώλεια του διαστημικού σκάφους Peregrine, το οποίο υπέστη βλάβη στην πρόωση και κατέληξε να διαλυθεί στη γήινη ατμόσφαιρα. Το ρωσικό διαστημόπλοιο Luna-25 συνετρίβη επίσης το 2023, αλλά το Vikram της Ινδίας προσγειώθηκε με επιτυχία πέρυσι. Το ιαπωνικό σκάφος SLIM τα κατάφερε επίσης τον Ιανουάριο, αν και προσγειώθηκε στο πλάι.

Υπήρχε ένα επιπλέον στοιχείο καινοτομίας στην εκτόξευση, καθώς το Falcon 9 της SpaceX τροφοδοτήθηκε για πρώτη φορά με μεθάνιο, ένα καύσιμο που η Κίνα είχε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν με επιτυχία για εκτοξεύσεις. Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, χρειάστηκε να επινοηθεί ένας νέος τρόπος πλήρωσης των δεξαμενών του πυραύλου και οδήγησε επίσης στην αναβολή της εκτόξευσης από την Τρίτη λόγω προβλήματος με τη θερμοκρασία του μεθανίου.

Φωτογραφία: Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 που μεταφέρει τη σεληνιακή προσεδάφιση Nova-C της Intuitive Machines απογειώνεται από την εξέδρα εκτόξευσης 39A στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα/NASA.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back