Η ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα είναι πλέον σε φάση που υποχρεώνει την κυβέρνηση να πάρει (καθυστερημένα) νέα επιδοματικά μέτρα, καθώς πιέζεται ιδιαίτερα (και) από τον τουριστικό οικονομικό χώρο, εκτός από όλους τους υπόλοιπους.
Η έκθεση της ΡΑΕ, η οποία εκθέτει τις διαχρονικές κυβερνητικές θέσεις των τελευταίων 10 μηνών, εκτιμάει ότι από τον περασμένο Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο, δηλαδή στο διάστημα πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που έστρεψε επί το χείρον τα πράγματα, τα κέρδη των καθετοποιημένων προμηθευτών (ΔΕΗ και οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται τόσο στην παραγωγή όσο και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας) από τη συμμετοχή τους στη χονδρική αγορά ήταν αυξημένα κατά 927 εκατ. ευρώ.
Από τα 927 εκατ. ευρώ αφαιρείται το κόστος των εκπτώσεων που χορήγησε η ΔΕΗ στους πελάτες της στο 8μηνο από τον Αύγουστο του 2021 έως το Μάρτιο του 2022 που είναι 336 εκατ.
Αυτό το τελικό ποσό, 600 εκατ. ευρώ δηλαδή, εντόπισε και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, σε δηλώσεις του. Είπε δηλαδή ότι τόσα είναι τα «συγκυριακά κέρδη» όπως τα χαρακτήρισε, τα οποία θα φορολογηθούν κατά 90%.
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν αναγνώρισε πάντα τα υπερκέρδη. Οι πλέον εκτεθειμένοι με δηλώσεις που έκαναν, είναι ο ίδιος ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Κώστας Σκρέκας και μαζί του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υποπίπτει όλο και πιο συχνά σε ενημερωτικά ατοπήματα τελευταία.
Στις 24 Μαρτίου, ο κ. Οικονόμου κατηγορούσε μεταξύ άλλων τoν ΣΥΡΙΖΑ, γιατί επικαλείται υπερκέρδη «χωρίς να διευκρινίζει αν εννοεί μεικτά περιθώρια ή αν έλαβε υπόψη εκπτώσεις, επιδοτήσεις και πολιτικές ειδικών τιμών». Σημειωτέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ιδιαίτερα… γαλαντόμα εκτίμηση για υπεκέρδη ύψους 1,5 δις ευρώ.
Ο δε κ. Οικονόμου πρόβαλλε το ίδιο ακριβώς επιχείρημα που προβάλλουν τώρα, ανεπίσημα ακόμα, και οι πάροχοι, ότι δηλαδή έγιναν εκπτώσεις κ.λπ. Βέβαια, το επιχείρημα είναι επί συμβολαίων που ίσχυαν και πριν τη διαβόητη ρήτρα αναπροσαρμογής…
Ο κ. Σκρέκας πήρε σειρά στις 5 Απριλίου, όταν διέψευσε ότι η ΔΕΗ είχε υπερκέρδη, από το βήμα της Βουλής.
O ίδιος, μιλώντας στο περιθώριο του φόρουμ των Δελφών στις 8 Απριλίου, είπε το χαρακτηριστικό ότι «ακούμε για υπερκέρδη, αλλά υπερκέρδη δεν βρίσκουμε».
Το πόρισμα της ΡΑΕ εξέθεσε κυρίως τον κ. Σκρέκα που ήταν ο πιο σίγουρος από όλους, ότι υπερκέρδη δεν υπάρχουν. Τελικά, φαίνεται ότι υπήρχαν…