Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

Τα χέλια… δεν ξέφυγαν

Εικόνα του άρθρου Τα χέλια… δεν ξέφυγαν
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/02/2017, 16:59
ΗΠΕΙΡΟΣ

Μια απίθανη, όσο και ενδιαφέρουσα υπόθεση, αποκάλυψε η συνεργασία της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας και της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων Αττικής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Συνέλαβαν εννιά άτομα με την κατηγορία ότι εξήγαγαν χέλια και μάλιστα προστατευόμενο είδος (Anguilla Anguilla), στην Κίνα. Για την υπόθεση συνελήφθησαν την περασμένη Παρασκευή, μετά από επιχειρήσεις σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα, εννιά άτομα από 31 έως 62 ετών (7 άνδρες και 2 γυναίκες). Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας για το περιβάλλον.

Οι συλληφθέντες και συλληφθείσες κατηγορούνται ότι εισήγαγαν από την Ισπανία στη στην Ελλάδα γόνους χελιού, μεταφέροντάς τους με φορτηγό-ψυγείο μέσω Ιταλίας και αποθηκεύονταν σε ειδικά τροποποιημένες δεξαμενές, σε αποθήκη της οργάνωσης σε περιοχή της Αττικής. Εκεί, τα χέλια εκτρέφονταν και στη συνέχεια εξάγοντας σε ακριβές τιμές στην Κίνα. Η διακίνησή του συγκεκριμένου είδους επιτρέπεται μόνο εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ απαγορεύεται η εξαγωγή του σε τρίτες χώρες.

Ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης, αρχικά συνελήφθη στις εγκαταστάσεις μεταφοράς εμπορευμάτων του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, ένας 39χρονος, ο οποίος μετέφερε με φορτηγό όχημα περίπου 160 κιλά γόνο του συγκεκριμένου χελιού.

Ακολούθησε έρευνα στην αποθήκη, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις ειδικά διαμορφωμένες δεξαμενές οι οποίες περιείχαν μεγάλες ποσότητες γόνου χελιού Anguilla - Anguilla και συνελήφθησαν ακόμη μέλη της οργάνωσης.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες έρευνες σε οικίες και επιχειρήσεις, ιδιοκτησίας των μελών της οργάνωσης, σε Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Θεσπρωτία και Πρέβεζα όπου συνελήφθησαν τα υπόλοιπα άτομα. Ανάμεσά τους, είναι και ένας καθηγητής, ειδικός στις ιχθυοκαλλιέργειες (ο 62χρονος συλληφθείς).

Κατά τις έρευνες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 13.000 ευρώ, πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών και σκληρών δίσκων καθώς και μεγάλος όγκος έγγραφων – παραστατικών εξαγωγής εμπορευμάτων, τιμολόγια κ.λπ.

Για την υπόθεση ενημερώθηκαν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και η Γενική Διεύθυνση Δασών, κλιμάκια των οποίων, μερίμνησαν για την παραλαβή και την προστασία του γόνου που κατασχέθηκε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back