ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα «χαζά τηλέφωνα» επιστρέφουν;

Εικόνα του άρθρου Τα «χαζά τηλέφωνα» επιστρέφουν;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/10/2023, 15:40
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Θυμάστε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο Nokia, Alcatel ή Ericsson - εκείνες τις αναλογικές συσκευές που μόλις και μετά βίας μπορούσαν να πραγματοποιήσουν κατανοητές κλήσεις; 

Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου το BlackBerry και στη συνέχεια το iPhone έφεραν επανάσταση στα κινητά τηλέφωνα, προκαλώντας ευρεία περιφρόνηση για εκείνα τα προηγούμενα μοντέλα. Σχεδιασμένα για γρήγορη και εύκολη επικοινωνία, υπηρέτησαν καλά τον σκοπό τους και αναπαύθηκαν εν ειρήνη.

Τα smartphones δημιούργησαν μια ολοκαίνουργια ανάγκη: την υπερσυνδεσιμότητα. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, τα άμεσα μηνύματα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησαν, προκαλώντας την ανάγκη να είμαστε συνεχώς συνδεδεμένοι. 

Όμως, αυτή η αλλαγή συνοδεύτηκε από συνέπειες, καθώς οι ειδικοί παρατήρησαν αύξηση των προβλημάτων ψυχικής υγείας μεταξύ των νέων που δεν ήταν προετοιμασμένοι για την αμεσότητα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Η κατάσταση είναι γνωστή ως νομοφοβία (μία λέξη φτιαγμένη από τον Patrick O’ Neil,  έναν ταχυδρομικό υπάλληλο, για να περιγράψει το άγχος από την έλλειψη του κινητού) - όταν το κινητό σας τηλέφωνο γίνεται πηγή ευχαρίστησης και εθισμού. 

Τώρα, ένας αυξανόμενος αριθμός χρηστών της αντικουλτούρας στις Ηνωμένες Πολιτείες απαρνούνται την υπερσυνδεσιμότητα και επιστρέφουν σε βασικά κινητά τηλέφωνα που είναι καλά μόνο για φωνητικές κλήσεις.

«Χρειαζόμουν χρόνο για τον εαυτό μου», δήλωσε ο συγγραφέας Jesús Terrés αφού ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα κάνει αποτοξίνωση από τα smartphone. Αλλά ο Terrés δεν έπεφτε με τα μούτρα στο κενό - έχει ένα «χαζοτηλέφωνο» για κλήσεις και περιστασιακά καταφεύγει στη χρήση του smartphone του. 

Ο Terrés παραδέχεται ότι του λείπουν οι χάρτες Google, αλλά δεν τον πειράζει να εγκαταλείψει τα εθιστικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία συγκρίνει με την παραγγελία ενός τρίτου ποτού σε ένα μπαρ. «Φαίνεται καλή ιδέα εκείνη τη στιγμή, αλλά σπάνια είναι».


Πωλήσεις

Οι κατασκευαστές σπάνια αποκαλύπτουν ακριβή στοιχεία πωλήσεων, αλλά η ελβετική εταιρεία Punkt ανέφερε αύξηση των πωλήσεων, ιδίως μεταξύ των νεότερων δημογραφικών ομάδων. «Οι πωλήσεις αυξήθηκαν πάνω από 30% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», δήλωσε ο Adam Thomas, υπεύθυνος επικοινωνίας της Punkt. «Με το λανσάρισμα ενός μοντέλου με οθόνη αφής αργότερα φέτος, αναμένουμε περαιτέρω αύξηση». 

Σύμφωνα με τη Hayley Dodd της HMD (κατασκευάστριας εταιρείας της Nokia), οι πωλήσεις βασικών κινητών διπλασιάστηκαν το 2022 και η εταιρεία αναμένει συνεχή αύξηση αυτών των μοντέλων το 2023.

Η Counterpoint Research επιβεβαιώνει ότι τα dumbphones γνωρίζουν έξαρση της δημοτικότητας. Μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, εκτιμάται ότι μέχρι το 2023 θα πωληθούν 2,8 εκατομμύρια τέτοιες συσκευές. Η Counterpoint σημειώνει ότι η αύξηση των πωλήσεων μπορεί να αποδοθεί στο ενδιαφέρον για «ψηφιακή αποτοξίνωση» μεταξύ των millennials και της γενιάς Z.


Τα… πλεονεκτήματα

Αλλά γιατί να εγκαταλείψετε τις απολαύσεις του WhatsApp και του TikTok, αν δεν χρειάζεται;

Εκτός από τα προφανή πλεονεκτήματα για την ψυχική υγεία, ένας αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αντιλαμβάνεται αυτή την απαιτητική μοναξιά με θετικό τρόπο. «Είναι σαν να ζεις στο 1999», έγραψε ο Gregory Alvarez, περιγράφοντας την (σχεδόν) οριστική πλέον αποκοπή του. Φυσικά, υπάρχει ολόκληρο υποφόρουμ στο Reddit αφιερωμένο στη μετάβαση σε βασικά κινητά τηλέφωνα. 

Είναι ενδιαφέρον ότι η πρώτη σύσταση του φόρουμ δεν είναι να αλλάξετε εντελώς τα τηλέφωνα, αλλά μάλλον να κρατήσετε το smartphone σας και να περιορίσετε τη λειτουργικότητά του. Τόσο το Android όσο και το iPhone διαθέτουν γονικό έλεγχο που περιορίζει αποτελεσματικά τις λειτουργίες της συσκευής, δίνοντάς τους παρόμοια αίσθηση με τα παλιά τηλέφωνα Nokia.

Επίσης, τα dumbphones είναι αναμφισβήτητα ανθεκτικά και αξιόπιστα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις επικές πτώσεις αυτών των προϊστορικών τηλεφώνων Nokia; Έπεφταν στο έδαφος και επιβίωναν χωρίς γρατζουνιά. Ένα μικρό γλίστρημα του σύγχρονου smartphone σας μπορεί να οδηγήσει σε ραγισμένες οθόνες και οι επισκευές σίγουρα δεν είναι φθηνές.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα αυτού του τύπου συσκευής είναι ότι δεν διαθέτουν έγχρωμες οθόνες αφής ή πολύπλοκους επεξεργαστές, με αποτέλεσμα να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής της μπαταρίας -η φόρτιση μία φορά την εβδομάδα είναι συνήθως αρκετή. 

Επιπλέον, είναι λιγότερο ευάλωτες σε επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, γεγονός που είναι ζωτικής σημασίας για τα άτομα που συνειδητοποιούν την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής.

Τα κοινωνικά δίκτυα στοχεύουν στο να μας κρατήσουν απασχολημένους χρησιμοποιώντας τακτικές όπως η ατελείωτη κύλιση και τα δελεαστικά σύντομα βίντεο που μας κάνουν να σκεφτόμαστε «μόνο ένα ακόμα», δήλωσε ο ψυχολόγος Joan Salvador Villalonga. 

«Μας στερούν τον υγιή ελεύθερο χρόνο, οδηγώντας μας σε μικρότερη ανοχή στην πλήξη... Μάταια προσπαθούμε να ικανοποιήσουμε άλλους ανθρώπους με βραχύβιες αναρτήσεις, γεγονός που οδηγεί πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αποκαταστήσουν την αίσθηση της ελευθερίας τους». 

Εν ολίγοις, τα dumbphones μας βοηθούν να απελευθερωθούμε από τον εικονικό κόσμο, ώστε να μπορέσουμε να επαναπροσανατολίσουμε την προσοχή μας πίσω στη ζωντανή πραγματικότητα που μας περιβάλλει.

Με πληροφορίες από El Pais

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back