Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

«Τα σπάργανα να φτιάξουμε και το Χριστό ν’ αλλάξουμε»

Εικόνα του άρθρου «Τα σπάργανα να φτιάξουμε και το Χριστό ν’ αλλάξουμε»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 10/12/2022, 15:51
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Το έθιμο «Τα Σπάργανα του Χριστού» αναβιώνει και φέτος το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών.

Η εκδήλωση θα γίνει στην πλατεία Μάτσα, στο Κάστρο, σε συνεργασία με το 4ο ΚΑΠΗ του ΟΚΠΑΠΑ και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Το Κάστρο, και θα υπάρχει ζωντανή μουσική. Οι διοργανωτές επέλεξαν να γίνει την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι (δύσκολη μέρα και ώρα για τους εργαζόμενους και για τους μαθητές).

Την επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν οι δάσκαλοι του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών Ηλίας Γκαρτζονίκας, Νίκος Νούσιας, Βασίλης Ράπτης.

Τα «σπάργανα» είναι λεπτές «τηγανίτες», ψημένες πάνω σε πυρωμένη πέτρα, που στη συνέχεια τις μελώνουν σε ζαχαρόνερο, με καρύδια και κανέλα. Το έθιμο συμβολίζει τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη κι έρχεται από το βάθος του χρόνου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ταα «Σπάργανα του Χριστού» είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα ηπειρώτικα έθιμα της περιόδου των Χριστουγέννων. Μάλιστα, έχει επηρεάσει άμεσα και τα κάλαντα που λένε τα παιδιά την παραμονή της Γέννησης του Χριστού: «Ελάτε εδώ γειτόνισσες/και εσείς γειτονοπούλες/τα σπάργανα να φτιάξουμε/και το Χριστό ν' αλλάξουμε...».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back