ΕΛΛΑΔΑ

Τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας

Εικόνα του άρθρου Τα μηνύματα του Προέδρου της Δημοκρατίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/07/2016, 01:51
ΕΛΛΑΔΑ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου η δεξίωση για τον εορτασμό της 42ης επετείου της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Λίγο πριν από τις 8 το βράδυ έφθασαν οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι δίνουν το παρών άνευ συζύγων. Στη συνέχεια έφτασε στον χώρο της δεξίωσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλος.

Με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, η δεξίωση πραγματοποιείται και πάλι φέτος, αλλά έχει σεμνό και λιτό χαρακτήρα.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος με μήνυμά του στη σημασία της ημέρας ζήτησε ενότητα και υπέρβαση των επιμέρους πολιτικών διαφορών λέγοντας πως «οφείλουμε όλοι να αγωνιστούμε υπερασπιζόμενοι το ιδεώδες της Δημοκρατίας».

Ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στην εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία που δεν αφορά, όπως είπε, αποκλειστικώς την Ελλάδα, αφού οι κίνδυνοι διάβρωσης των θεμελίων της δημοκρατίας έχουν πάρει πανευρωπαϊκές και, ευρύτερα, σχεδόν παγκόσμιες διαστάσεις.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος στράφηκε προς τη γείτονα χωρά, υπογραμμίζοντας ότι «στηρίζουμε -και το καταστήσαμε σαφές ευθύς εξ αρχής- τη συνταγματική νομιμότητα στην Τουρκία έναντι εκείνων που επιχείρησαν να την καταλύσουν. Όμως η νομίμως εκλεγμένη ηγεσία της Τουρκίας, ακριβώς επειδή διαθέτει την πλήρη δημοκρατική νομιμοποίηση αλλά και τηρώντας τις διεθνείς δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, μπορεί και πρέπει ν' απαντήσει καταλλήλως στους πραξικοπηματίες μένοντας προσηλωμένη στον σεβασμό της Δημοκρατίας και των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΑΡΧΗΓΟΙ ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΑ

Αλ. Τσίπρας: Η 24η Ιουλίου είναι μια ημέρα ορόσημο για τη δημοκρατία και γι' αυτό, όπως τονίζει, απευθύνει πρόσκληση από σήμερα στις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, αλλά πρώτα απ' όλα στον ίδιο τον λαό, την πρόσκληση για ευρύ, ανοικτό και γόνιμο διάλογο πάνω στην συνταγματική μεταρρύθμιση. 

Κυρ, Μητσοτάκης: «Το πέρασμα από την καταρρέουσα στρατιωτική δικτατορία σε μια Δημοκρατία- πρότυπο για την εποχή της, ήταν ένας πραγματικός άθλος». 

Φώφη Γεννηματά: «Σήμερα θυμόμαστε και τιμούμε όλους εκείνους που δεν συμβιβάστηκαν με την τυραννία και το φασισμό και συνέβαλαν στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην πατρίδα μας».

Δημ. Κουτσούμπας: «Δυστυχώς 42 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι ελευθερίες -που λένε οι εκάστοτε κυβερνήσεις και η σημερινή- μένουν έξω από τους χώρους δουλειάς, καταρρέουν στις συνόδους του ΝΑΤΟ, που ετοιμάζουν νέες πολεμικές επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (…). 

Το Ποτάμι: «Η Δημοκρατία δεν είναι αυτονόητη. Οι θεσμοί και ο κοινοβουλευτισμός είναι ισχυροί αλλά χρειάζεται συνεχή προσπάθεια για να μείνουν όρθιοι».

Βασ. Λεβέντης: Για δημοκρατία στα χαρτιά και όχι στην πράξη έκανε λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, υπογραμμίζοντας ότι ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού λαού αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο περιθώριο. «Αντιλαμβάνεστε -όπως είπε - ότι είναι μια Mεταπολίτευση υπό αμφισβήτηση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back