To Break Point, η πρόσφατη παραγωγή του Netflix για το ATP και το WTA, άνοιξε σε κάποιους την όρεξη για να παρακολουθήσουν κάτι διαφορετικό από τον κόσμο των αθλητικών ντοκιμαντέρ. Έφερε στις οθόνες μας τη μάχη μεταξύ των κορυφαίων του τένις, για την κατάκτηση της κορυφής στα τουρνουά ανδρών και γυναικών. Άλλωστε, η γνωστή στους Έλληνες και ως «αντισφαίριση», πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια σε τηλεόραση και στοιχηματικές σελίδες, όπως η https://www.novibet.gr/stoixima, οι οποίες φιλοξενούν κάθε χρόνο χιλιάδες γεγονότα από το συγκεκριμένο σπορ.
Οι πιο έμπειροι έχουμε ξεχωρίσει εδώ και καιρό κάποια ντοκιμαντέρ – διαμάντια που αναλύουν το δημοφιλές ατομικό σπορ. Δεν θα μασήσουμε τα λόγια μας….το Break Point δεν είναι το αγαπημένο μας. Άλλωστε το Netflix, στο οποίο προβλήθηκε, προσπαθεί να ανταγωνιστεί δίκτυα που έχουν ξεκινήσει την ενασχόληση με το αντικείμενο εδώ και δεκαετίες. Αν είστε φίλοι του τένις τότε είμαστε σίγουροι πως η παρακάτω λίστα θα σας χαρίσει μερικές απολαυστικές ώρες μπροστά στις οθόνες σας.
30 for 30: Jimmy Connors – This is what they want (ESPN)
Αν σας αρέσουν οι τενιστικές ιστορίες από τα 80ς και τα 90ς, δηλαδή αν λατρέψατε το Borg vs McEnroe, τότε η ιστορία που αφηγείται η σειρά 30 for 30 για τον Jimmy Connors θα σας συναρπάσει. Το αθλητικό καλωδιακό δίκτυο ψηλαφίζει το προφίλ ενός από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών, σε ένα τουρνουά που έμελλε να είναι η τελευταία μεγάλη στιγμή του. Η διήγηση αφορά έναν αθλητή στη δύση της καριέρας του, που αποφασίζει να μπει στο ταμπλό του US Open το 1991 όντας στο νούμερο 174 της παγκόσμιας κατάταξης. Παρόλα αυτά έκανε την υπέρβαση, τρέλανε κοινό και συναθλητές και φυσικά και όσους ασχολούνται με το στοίχημα τένις.
Strokes of Genius (Apple TV)
Αν είστε στη γενιά των σημερινών 40αρηδων και σας αρέσει το τένις, τότε νιώθετε σίγουρα πολύ τυχεροί που ζήσατε στην εποχή της μονομαχίας των δύο GOATs του σπορ: του Ρότζερ Φέντερερ και του Ράφα Ναδάλ. Το ντοκιμαντέρ δεν ασχολείται μόνο με τον τελικό του 2008 στο Γουίμπλεντον, για τον οποίον κάποιοι θεωρούν πως είναι το πιο συναρπαστικό και ωραίο ματς τένις όλων των εποχών. Ασχολείται γενικά με πτυχές του χαρακτήρα τους, που έχουν να κάνουν τόσο με την αγωνιστικότητά τους όσο και με το γεγονός πως ήταν και παραμένουν φίλοι ως σήμερα. Μέσα και έξω από τα courts.
Untold: Breaking Point (Netflix)
Μπορεί να μην είμαστε οι πιο φανατικοί των αθλητικών ντοκιμαντέρ του Netflix (άλλωστε έχουμε κατακρίνει στην εισαγωγή μας το Break Point), οφείλουμε όμως να ομολογήσουμε πως το Untold με τη συγκλονιστική ιστορία του Mardy Fish είναι ένα από τα καλύτερα ψυχογραφήματα του μοντέρνου τενίστα που έχουν γίνει ποτέ. Με μαρτυρίες του ίδιου αλλά και του σπουδαίου Andy Roddick, ο οποίος κυριάρχησε στο Αμερικανικό και στο παγκόσμιο τένις την ίδια περίοδο με τον πρωταγωνιστή του ντοκιμαντέρ, διεισδύουμε βαθιά στον κόσμο του στρες και της πίεσης των επαγγελματιών αθλητών. Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι πώς είναι να δέχεσαι κριτική για να ανταποκριθείς στις απαιτήσεις ενός ολόκληρου έθνους αλλά και το πώς όλα αυτά μπορεί να οδηγήσουν στην κατάρρευσή ενός πρωταθλητή. Το έχουμε παρακολουθήσει ήδη πολλές φορές και δεν το χορταίνουμε. Ίσως και λόγω του πολύ συμπαθούς χαρακτήρα του Fish, ο οποίος από νούμερο 10 στον κόσμο κατέληξε να παραιτείται από το σπορ εξαιτίας της πίεσης που δεχόταν.
Unmatched (ESPN, HBO)
Το 30 for 30 διατηρεί σταθερά τα σκήπτρα στην κατηγορία των αθλητικών ντοκιμαντέρ. Οι παλιοί θα θυμούνται τη Μαρτίνα Ναβρατίλοβα ως την κορυφαία τενίστρια στα 80ς. Μαζί με τις Γκραφ και Έβερτ. Η εκπομπή του συνδρομητικού καναλιού ασχολείται κυρίως με την αντιπαλότητα που είχε εντός των γηπέδων με την Έβερτ, τη διαφορετικότητα του χαρακτήρα τους, μερικές από τις πιο ιστορικές κόντρες των δύο τους αλλά και το πως κατέληξαν να γίνουν δύο πολύ καλές φίλες. Ανεξάρτητα από τους διαφορετικούς κόσμους από τους οποίους προέρχονταν, και την πίεση κοινού και πολιτικής, το ντοκιμαντέρ εξερευνά άριστα την ψυχολογία και τις υψηλές απαιτήσεις της ζωής των κορυφαίων αθλητών. Ειδικά σε ένα σπορ που στην κακή σου βραδιά δεν θα βρεθεί κανείς να σε σώσει.