ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τα «νομίσματα» της Έφης Σταύρου

Εικόνα του άρθρου Τα «νομίσματα» της Έφης Σταύρου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/06/2019, 22:24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Πύρρος, η Ήρα, ο Πήγασος, η νύμφη Αρέθουσα, ο Δωδωναίος Δίας, η Διώνη… Μορφές σε αρχαία νομίσματα, αποτυπωμένες σε χαρτί από την Έφη Σταύρου. «Η μία όψη του νομίσματος» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται εδώ και λίγες μέρες στην Πυριτιδαποθήκη, σε ένα ιδιαίτερο κτίριο (οθωμανικής περιόδου) του αρχαιολογικού χώρου του Ιτς Καλέ, το οποίο συνήθως χρησιμοποιείται για εκπαιδευτικά προγράμματα.

Είκοσι μεγάλες σχεδιογραφίες μορφών δίνουν την ευκαιρία στους επισκέπτες να δουν τη μια όψη του νομίσματος… αλλιώς. Ως ένα έργο τέχνης κι όχι ως ένα μέσο συναλλαγής ή ως ένα αρχαίο εύρημα. «Η σχεδιογραφία δεν είναι σαν τη ζωγραφική. Δεν μπορείς να προσθέσεις ή να αφαιρέσεις. Η σχεδιογραφία, όντας ένα εργαλείο για τους αρχαιολόγους, έχει κανόνες και περιορισμούς» μας λέει η κ. Σταύρου. «Αν και τα σχέδια αυτά αποτελούν πιστή αντιγραφή των μορφών, προσπάθησα να τονίσω κάποια σημεία για να ‘βγάλω’ τον όγκο, χωρίς όμως να παραμορφώσω τα χαρακτηριστικά» προσθέτει.

Η κ. Σταύρου εργάζεται ως σχεδιάστρια του υπουργείου Πολιτισμού από το 2002. Έχει σχεδιάσει πλήθος αρχαιολογικών ευρημάτων και καταλοίπων του Ιερού της αρχαίας Δωδώνης αλλά και άλλων αρχαιολογικών χώρων. Την έκθεσή της έχει προλογίσει η καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κατερίνα Λιάμπη ως εξής: «Η Έφη Σταύρου, με τις σχεδιογραφίες της, εμπνευσμένες από εξαίσιες μορφές της νομισματικής μικροτεχνίας, συνομιλεί όχι μόνον με τα θέματα, αλλά και με τη δύστροπη ύλη πάνω στην οποία είναι αυτά αποτυπωμένα, επιδιώκοντας να τους δώσει –παίζοντας με το άσπρο, γκρι, μαύρο- μια νέα ζωή. Και το κατορθώνει, ωραία και σιωπηλά».

Η έκθεση «Η μία όψη του νομίσματος» θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 31 Αυγούστου. Ώρες λειτουργίας: 8:30-16:00.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back