ΕΛΛΑΔΑ

Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Εικόνα του άρθρου Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 24/08/2021, 15:37
ΕΛΛΑΔΑ

Για «πανδημία των ανεμβολίαστων» ως προς τη βαριά νόσηση και τις διασωληνώσεις έκανε λόγο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στη σημερινή συνέντευξη Τύπου για τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους πολίτες. «Ζούμε μέσα στο τείχος ανοσίας που χτίζουμε ή εκτός; Τα δεδομένα από τις νοσηλείες των τελευταίων δύο μηνών δείχνουν ότι περνάμε μια πανδημία ανεμβολίαστων. Πάνω από το 90% των ασθενών σε ΜΕΘ COVID, είναι ανεμβολίαστοι. Μια βασική διαφορά είναι ότι χάρη στο εμβόλιο, δεν θα μετατρέψουμε τα νοσοκομεία μας σε κατά προτεραιότητα για εξυπηρέτηση περιστατικών κορονοϊού», είπε αρχικά.

Επανέλαβε πως δεν θα υπάρξει παράταση για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, οι οποίοι από εκείνη την ημέρα θα τίθενται σε αναστολή.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, για τα οποία ο κ. Κικίλιας είπε ότι «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα», είναι:

-Στους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη νόσηση). Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα.

-Μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες στα κλειστά γυμναστήρια αλλά και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ώρες πριν.

-Σε κλειστά θέατρα, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σινεμά μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες – Οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να έχουν κάνει ένα rapid test 48 ώρες πριν. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους θα έχουν 100% χωρητικότητα.

- Για ταξίδια (αεροπλάνο, πλοίο, τρένο, ΚΤΕΛ): υποχρεωτικό rapid test από 17 ετών και άνω και self test για τις νεότερες ηλικίες.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

-Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά βδομάδα, σε ιδιωτικά κέντρα και τιμή 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.

- Οι εργαζόμενοι και ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές παραγωγές θα προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα.

- Στις δημόσιες δομές του ΕΟΔΥ θα μπορούν να κάνουν δωρεάν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν συμπτώματα. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν σε ιδιωτικές δομές.

-Σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας ο εργοδότης έχει το δικαίωμα να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι είναι εμβολιασμένοι ή ανεμβολίαστοι.

ΜΑΘΗΤΕΣ-ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Οι μαθητές θα λαμβάνουν 2 self tests ανά εβδομάδα δωρεάν από το κράτος.

Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη.

MAΣΚΑ

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση.

Τα μέτρα θα ισχύσουν από 13 Σεπτεμβρίου έως 31 Μαρτίου.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back