Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

«Γηπεδικός» υπουργός κατά ξενοδόχων Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου «Γηπεδικός» υπουργός κατά ξενοδόχων Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/09/2022, 17:07
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Βασίλης Κικίλιας δεν διεκδίκησε ποτέ δάφνες επιτελικών ικανοτήτων, ούτε ως υπουργός Υγείας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε εν μέσω πανδημίας, ούτε όμως στη νέα του, φαινομενικά πιο «ακίνδυνη» θέση, στο Υπουργείο Τουρισμού.

Ο υπουργός της ΝΔ περισσότερο λειτούργησε το περασμένο διάστημα ως… εμψυχωτής, παρά με κάποιο προφανές πολιτικό σχέδιο.

Τώρα που η σεζόν φτάνει στο τέλος της, ο κ. Κικίλιας δέχεται και βέλη εξ οικείων για τη συμπεριφορά του στη σύσκεψη που έγινε στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της ΔΕΘ, με τη συμμετοχή 30 προέδρων και μελών διοικήσεων ενώσεων ξενοδόχων από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το money-tourism.gr (σε ανυπόγραφο άρθρο), ο κ. Κικίλιας ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες στη σύσκεψη και στη συνέχεια, επιτέθηκε στους ξενοδόχους για την κριτική που ασκούνε σε διάφορες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Φέρεται να ρώτησε «ποιος είναι από τα Γιάννενα» και επιτέθηκε στην Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων για την ανακοίνωση για τη Ryanair, παρότι το θέμα δεν ξεκίνησε από εδώ, αλλά ήταν δημοσιογραφική αποκάλυψη από αθηναϊκά ΜΜΕ.

Όπως επιβεβαίωσε ο Τύπος Ιωαννίνων μιλώντας με τον γενικό γραμματέα της ΕΞΝΙ Θεόδωρο Βαντόλα, το ύφος του κ. Κικίλια ήταν ακριβώς όπως μεταφέρθηκε: ένταση, υπουργικές εγκλήσεις και χαρακτηρισμοί σε ανοίκειο όριο.

Σημειώνεται ότι η Ένωση Ξενοδόχων έστειλε θεσμικά επιστολή και στο γραφείο του υπουργού Τουρισμού, χωρίς ποτέ να λάβει επίσημη απάντηση. Αντίθετα, η κίνηση δημιούργησε μια σχετική «νευρικότητα» στην τοπική ΝΔ, νευρικότητα η οποία εκτονώθηκε στη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης…

Διαβάστε ακόμα: Ryanair, Γιάννενα και επιστολές

Η τοεμάρχης τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Νοτοπούλου, τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι «αλγεινή εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει ο Υπουργός Τουρισμού τους ανθρώπους του κλάδου, προκαλούν όσα διαρρέουν σχετικά με τη σύσκεψη που είχε με ξενοδόχους στο πλαίσιο της ΔΕΘ και αποκαλύπτονται σε σημερινό δημοσίευμα του money-tourism.gr. Σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν μέλη ενώσεων ξενοδόχων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ.Κικίλιας προέβη σε μια άνευ προηγουμένου επίθεση εναντίον τους αφού του χαλάνε το αφήγημα περί success story στον Τουρισμό (...) Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βρίσκονται στην «εντατική» οι επαγγελματίες σε απόγνωση αλλά το μόνο που απασχολεί τον κ. Κικίλια και την ανέμελη κυβέρνηση είναι να μην τους χαλάνε το αφήγημα».


Αλ. Καχριμάνης: «Δεν πιστεύω στις low cost»

Ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, απαντώντας σε όχι απόλυτα σχετική ερώτηση για το θέμα σήμερα 16/9, αλλά με αναφορά στη Ryanair, ουσιαστικά δεν πήρε θέση για τις φερόμενες δηλώσεις του κ. Κικίλια, είπε όμως κάτι άλλο, αρκετά ενδιαφέρον: ότι ο ίδιος δεν πιστεύει στις εταιρίες χαμηλού κόστους «γιατί έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στο παρελθόν». Σε αυτό, δεν έχει εντελώς άδικο, καθώς (και) τα Γιάννενα δεν έχουν την καλύτερη εμπειρία από low cost εταιρίες και γενικώς, «υποσχέσεις». Δεν έχουν όμως καλή εμπειρία και από τις μεγάλες εταιρίες, καθώς η αεροπορική σύνδεση των Ιωαννίνων με την Αθήνα πχ, θυμίζει μέρες (και κόστη…) περασμένων ετών, χωρίς βελτίωση από την «εποχή των μονοπωλίων». Ίσως ένας άλλος υπουργός της κυβέρνησης, ο κ. Χατζηδάκης, να είχε περισσότερες εξηγήσεις γι αυτό…

Ο κ. Καχριμάνης συνέχισε λέγοντας ότι ο ίδιος «δεν ανακατεύεται», και πως «πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας μας να γίνουν πραγματικά δρομολόγια». Είπε επίσης ότι «εμάς μας ενδιαφέρει πολύ το Φρανκφούρτη-Γιάννενα». Παρεμπιπτόντως, είναι το δρομολόγιο που έχει ζητήσει η εταιρία P&I ως μια από τις «προϋποθέσεις» που θέτει. O περιφερειάρχης πρόσθεσε, στη γνωστή… ροή λόγου του ότι «όταν ήρθε η ώρα να συζητήσουμε για το Τελ Αβίβ-Γιάννενα, μας είπαν ότι στο αεροδρόμιο κοστίζουν οι πιλότοι περισσότερο».

Είπε πάντως, αναφορικά με τη συμπεριφορά του υπουργού ότι «θέλει αυτοσυγκράτηση από όλες τις πλευρές και να βρίσκονται λύσεις», συμπληρώνοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν παρών, οπότε δεν ξέρει αν έγιναν έτσι οι συζητήσεις.

ΠΑΣΟΚ Ιωαννίνων: «Δεν αντέχει το μαν του μαν»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ιωαννίνων επιστράτευσε… μπασκετικούς όρους (καθώς ο κ. Κικίλιας ήταν επαγγελματίας παίκτης) λέγοντας σε ανακοίνωσή του ότι «είναι αδιαμφησβήτητό γεγονός ότι ο κ. Κικίλιας υπέπεσε σε εσκεμμένο φάουλ, από το να εγκαλεί όμως τους επιχειρηματίες του τουρισμού που κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες τα δυο τελευταία χρόνια κρατούν τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές, θα μπορούσε να διαπιστώσει με μια επίσκεψη του  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και να λάβει όλες εκείνες τις απαραίτητες αποφάσεις για την στήριξη όχι μόνο των αστικών προορισμών αλλά και των ορεινών όγκων».

Επίσης, αναφέρει ότι «αν δεν  αντέχει το μαν του μαν ας παραιτηθεί γιατί όσο παραμένει στην θέση του απαξιώνεται ο νομός Ιωαννίνων και οι επιχειρηματίες  οδηγούνται  σε έναν δύσκολο χειμώνα με άγνωστα αποτελέσματα».

Τέλος… εύστοχα εγκαλεί τον αντιπεριφερειάρχη Ηπείρου Στράτο Ιωάννου, ξενοδόχο αλλά και προσκείμενο στη ΝΔ, λέγοντας: «Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στον αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού κ. Ιωάννου ότι δεν μπορεί να συμβαίνουν όλα αυτά, ο νομός Ιωαννίνων  να βιώνει μόνιμα τουριστικό χειμώνα και εκείνος να απολαμβάνει το καλοκαίρι του».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back