ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τα «μυρμήγκια της φωτιάς» πατούν το πόδι τους την Ευρώπη

Εικόνα του άρθρου Τα «μυρμήγκια της φωτιάς» πατούν το πόδι τους την Ευρώπη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 15:58
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Μια ομάδα επιστημόνων από το Ινστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών της φωτιάς στη Σικελία, αρκετά μακριά από την προέλευσή τους στη Νότια Αμερική.

Το είδος συναντάται πλέον σε όλο τον κόσμο, αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται στην Ευρώπη.

Το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς, Solenopsis invicta, έχει ισχυρό τσίμπημα, προκαλεί ζημιές στις καλλιέργειες και μπορεί να προσβάλει τον ηλεκτρικό εξοπλισμό, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων και των υπολογιστών. 

Μόνο στις ΗΠΑ, το ετήσιο κόστος των ζημιών που προκαλούν τα μυρμήγκια της φωτιάς υπολογίζεται σε 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την IPBES, τη Διακυβερνητική Πλατφόρμα Επιστήμης-Πολιτικής για τη Βιοποικιλότητα και τις Υπηρεσίες Οικοσυστημάτων, το ετήσιο κόστος ξεπερνά τα 423 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι στη δεκαετία του 1970.

Το μυρμήγκι, που θεωρείται ένα από τα πιο καταστροφικά χωροκατακτητικά είδη, μπορεί να σχηματίσει γρήγορα «σούπερ αποικίες» με πολλές βασίλισσες. Οι αποικίες κυνηγούν ασπόνδυλα, μεγαλύτερα σπονδυλωτά και φυτά, καταστρέφοντας τα ενδημικά φυτά και ανταγωνιζόμενα τα ενδημικά μυρμήγκια, έντομα και φυτοφάγα ζώα για τροφή, εξηγεί το περιοδικό Current Biology σε άρθρο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες αν και δεν είναι ακόμη σίγουροι για τα αίτια της άφιξης του είδους στην Ευρώπη, θα μπορούσε να εξηγηθεί από τους ανέμους ή μάλλον από την εισαγωγή χώματος και φυτών, καθώς η ανακάλυψη βρίσκεται κοντά σε ένα από τα κυριότερα εμπορευματικά λιμάνια της Σικελίας, το λιμάνι της Αυγούστας.

Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα μυρμήγκια θα μπορούσαν γρήγορα να εξαπλωθούν σε όλες τις συνδεδεμένες περιοχές της νότιας Ευρώπης κατά μήκος των ακτών της Μεσογείου.

Η έρευνα δείχνει ότι αν δεν σταματήσει η εξάπλωση, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες θα επηρεαστούν μέχρι το 2050, με υψηλές συγκεντρώσεις στις αστικές περιοχές λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back