ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα στήριξης νέων οικογενειών

Εικόνα του άρθρου Τα μέτρα στήριξης νέων οικογενειών
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/01/2024, 12:05
ΕΛΛΑΔΑ

Πρόσθετα μέτρα στήριξης των νέων γονιών με αυξήσεις στο επίδομα γέννησης ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξη Τύπου, από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη. 

Συγκεκριμένα το επίδομα γέννησης αυξάνεται από 2.000 ευρώ σε 2.400 ευρώ για κάθε πρώτο παιδί, στα 2.700 ευρώ για το δεύτερο παιδί, στα 3.000 για το τρίτο παιδί και στα 3.500 ευρώ για πάνω από 4 παιδιά (πολύτεκνες οικογένειες).

Όπως είπε η Ζαχαράκη η αύξηση θα είναι αναδρομική ώστε να καλύπτει και το 2023, ενώ θα καταβάλλεται από τον Απρίλιο 2024 σε δύο ισόποσες δόσεις.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, τα ποσά ύψους περίπου 90 εκατ. ευρώ προέρχονται από την εξοικονόμηση που προέκυψε από τα μέτρα για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Το νέο μέτρο αφορά σε περίπου 300.000 οικογένειες σε βάθος διετίας.

Παράλληλα ο υπουργός υπενθύμισε ότι τα εφτά νέα μέτρα για τους νέους γονείς. Συγκεκριμένα, η αύξηση κατά 1.000 ευρώ του αφορολόγητου, η αύξηση του επιδόματος μητρότητας από 4 σε 9 μήνες, η προσαύξηση του επιδόματος θέρμανσης από 3.000 σε 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, το κοινωνικό τιμολόγιο ρεύματος πολυτέκνων, η αναμόρφωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα (20 ευρώ για το πρώτο παιδί και κατά 50 ευρώ για το δεύτ4ερο και κάθε επιπλέον παιδί) και το πλαφόν κέρδους για το βρεφικό γάλα.

Oι προϋποθέσεις 

Όπως διευκρινίζεται στον ιστότοπο του ΟΠΕΚΑ, οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος είναι το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα, το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000 ευρώ, η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν, καθώς και να υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση του εντός τριμήνου από τη γέννηση. Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back