ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα λεωφορεία ανησυχούν για τους λιγότερους φοιτητές…

Εικόνα του άρθρου Τα λεωφορεία ανησυχούν για τους λιγότερους φοιτητές…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 18:58
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

H διοίκηση του αστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων, με ανακοίνωσή της, «ανησυχεί για τη διαρκή συρρίκνωση του φοιτητικού πληθυσμού» στα Γιάννενα.

Η εταιρία, η οποία στηρίζεται κατά πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό στα έσοδα από τις πανεπιστημιακές γραμμές που λειτουργεί, χωρίς πάντα οι υπηρεσίες που παρέχει να είναι ικανοποιητικές ή αντίστοιχες των ακριβών γενικά εισιτηρίων, δηλώνει… άγνοια για τους «λόγους για τους οποίους προκύπτει το ζήτημα».

Διατυπώνει μια μονοδιάστατη εκτίμηση για το φαινόμενο και τις επιπτώσεις του, η οποία είναι εν μέρει ακριβής, πάντως.

Η λεκτική της ανακοίνωσης αφήνει πολλές αιχμές, κυρίως πλάγιες. Λέει δηλαδή ότι  «ίσως πάλι κάποιοι δεν ενδιαφέρονται να καταλάβουν, το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται από τη συρρίκνωση και την απαξίωση του πανεπιστημίου μας τα τελευταία χρόνια, εξετάζοντας τα πράγματα μέσα από το δικό τους πρίσμα και στο δικό τους μικρόκοσμο, τον οποίο εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε».

Σημειώνει επίσης ότι «μια εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των βάσεων, δεν υπήρξε επισήμως κάποια ιδιαίτερη κινητικότητα και συζήτηση για το θέμα, ενώ αντίθετα κάποιες ελάχιστες δημόσιες τοποθετήσεις στα τοπικά ΜΜΕ, μας δημιούργησαν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για το εάν υπάρχει πραγματική γνώση του προβλήματος, αλλά και ειλικρινές ενδιαφέρον για να αντιμετωπίσουμε συλλογικά ως τοπική κοινωνία το πρόβλημα».

Καταρχάς, το αστικό ΚΤΕΛ είναι ακόμα ένας τοπικός φορέας που εξανίσταται για τη μείωση του φοιτητικού πληθυσμού και κυρίως του πληθυσμού που παίρνει συχνότερα λεωφορείο στα Γιάννενα, τα μικρά έτη δηλαδή, χωρίς να τολμάει να αγγίξει τον τύπο των ήλων: την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πλέον η βασική υπεύθυνη για τον αποκλεισμό φοιτητών-φοιτητριών από τα τμήματα.

Μια ακόμα πιο ενδιαφέρουσα διάσταση είναι ότι τα τμήματα, όλο και συχνότερα επιλέγουν τους υψηλότερους συντελεστές, γιατί έτσι θεωρούν ότι «θα δουλέψουν ποιοτικότερα», υπό την έννοια ότι οι εισακτέοι θα έχουν υψηλότερους βαθμούς), αλλά και γιατί έτσι και αλλιώς τα τμήματα ζητάνε κάθε χρόνο λιγότερες θέσεις εισαγωγής, από αυτές που τελικά καθορίζει το Υπουργείο Παιδείας.

Το αστικό ΚΤΕΛ ζητάει να αναλάβουν πρωτοβουλίες οι τοπικοί φορείς, όπως το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, η Περιφέρεια, οι Δήμοι, τα Επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι κ.λπ.

Το θέμα είναι προς ποια κατεύθυνση θα είναι η πρωτοβουλία, γιατί οι διοικήσεις πολλών από τους παραπάνω φορείς, δεν διαφωνούν ή δεν εκδηλώνουν σε πολιτικό πλαίσιο τη διαφωνία τους με τις εγγενείς αιτίες του ζητήματος, είτε γιατί συμφωνούν με την αντίληψη του υπουργείου, είτε γιατί διατηρούν άρρηκτες πολιτικές και κομματικές σχέσεις με την κυβέρνηση…

ΣΧΟΛΙΑ
Timos
Λεμε δηλαδή στα σοβαρά ότι το ΚΤΕΛ, τα πιτόγυρα και τα περίπτερα πρέπει να έχουν λόγο στο ποιοι και πόσοι φοιτητές πρέπει να σπουδάζουν στο πανεπιστήμιο …
ΓΙΑΝΝΙΩΤΗΣ
ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΘΑ ΓΛΥΤΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΣΤΡΙΜΩΓΜΑ ...... ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΕΛ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΚΑΛΟ ... ΟΛΑ ΕΔΩ ...ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ...
Yiannis pappas
Ο κύριος αίτιος αυτής της κατάστασης είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την οποία ψήφισαν και αυτοί που διαμαρτύρονται τώρα. Και δεν είναι μόνο τα λεωφορεία που θα δουν να μειώνονται δραματικά τα έσοδα τους. Είναι και οι ιδιοκτήτες σπιτιών, καταστημάτων κλπ κλπ Σύμφωνα με τον πρώην πρύτανη οι φοιτητές μειώνονται στα Γιάννενα κάθε χρόνο λειτουργίας της ελάχιστης βάσης εισαγωγής. Περίπου 1000 φοιτητές. Μελλοντικά θα ψάχνουν φοιτητές με το κυαλι. Αρκεί να σκεφτούν οι Γιαννιώτες τι ήταν τα Γιάννενα πριν από 50 χρόνια. Μετά από όλα αυτά ας ξαναψηφίσουν νέα δημοκρατία. Δικαίωμα τους είναι. Όμως δεν θα τους λυπηθεί κανένας πλέον. Δυστυχώς.
ΑΡΑΧΘΟΣ
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ...ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΠΕΛΑΤΕΣ ΚΑΠΟΙΟΙ .... ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΥΓΚΑΝΤΑ ΑΥΤΑ ... ΟΙ ΠΟΛΥ ΜΕΤΡΙΟΙ ΑΣ ΨΑΞΟΥΝ ΑΛΛΟΥ ... ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΘΕΛΟΥΝ ΙΚΑΝΟΥΣ.... ΑΛΛΟΣ ΕΝΑΣ ΛΑΙΚΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ..... ΞΥΔΑΚΙ ΖΑΙΕ ΜΟΥ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back