ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα κουταλάκια της πίστης

Εικόνα του άρθρου Τα κουταλάκια της πίστης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2021, 20:58
ΑΠΟΨΕΙΣ

Πριν από μερικές μέρες βγήκε στη δημοσιότητα μια είδηση, σύμφωνα με την οποία ο μητροπολίτης Μάξιμος επέβαλε (ή είχε επιβάλλει) ποινές σε ιερωμένους, επειδή κοινώνησαν πιστούς με πλαστικά κουταλάκια.

Παράλληλα, ο νομός Ιωαννίνων είχε, τους τελευταίους μήνες, τη μεγαλύτερη έξαρση κρουσμάτων.

Η συζήτηση για το ρόλο της επίσημης εκκλησίας σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, είναι θυελλώδης. Η ΔΙΣ, πιστή στη σκληρή δογματική της θέση και την πεποίθηση ότι αποτελεί κοσμικό εταίρο της εκάστοτε κυβέρνησης στην Ελλάδα, διατήρησε μια σειρά δικαιώματα με την ποιμαντική ράβδο της, ακόμα και όταν αυτά δεν ίσχυαν σε άλλους χώρους ή σε άλλες δραστηριότητες.

Η Μητρόπολη Ιωαννίνων έχει δημιουργήσει μια έξωθεν «προοδευτικότερη» άλλων μητροπόλεων, μαρτυρία, κατά καιρούς. Ο μητροπολίτης φρόντισε να κάνουν συχνά-πυκνά rapid tests οι εργαζόμενοι, επανέλαβε πολλές φορές τα μέτρα για μάσκες, αποστάσεις κ.λπ. στους ναούς, στάθηκε κάπως πιο «στη μέση» από συναδέλφους του που κήρυξαν ανένδοτους, υποδαυλίζοντας τις πιο αντιεπιστημονικές και ανεδαφικές θέσεις για την πανδημία ή απλώς, ενίσχυσαν τις διάφορες αμφιβολίες του ποιμνίου για τα μέτρα, τον εμβολιασμό κ.λπ.

Αυτό ακριβώς έκανε όμως στην περίπτωση των ιερωμένων που τιμωρήθηκαν γιατί κοινώνησαν τους πιστούς με πλαστικά κουταλάκια. Ενίσχυσε τα αμφίσημα μηνύματα προς το κοινό της, τα οποία εκπέμπονται σταθερά τους τελευταίους μήνες. 

Πραγματικά, δεν αφορά κανέναν άλλο πλην του νομικού προσώπου της εκκλησίας, εάν επέβαλε ποινές στέρησης μισθού ή ό,τι δήποτε άλλο. Έτσι και αλλιώς, η ελληνική εκκλησία είναι ένας πανίσχυρος οργανισμός, ο οποίος διαχειρίζεται το χρήμα του δημοσίου για τα μισθολογικά της έξοδα. Εάν θέλει η υπουργός Παιδείας, ως θεωρητικά πολιτική προϊσταμένη, ας ελέγξει την ισχύ των αποφάσεων.

Η σύγκρουση πίστης-επιστήμης δεν είναι κάτι καινούργιο. Τα αμφίσημα μηνύματα όμως από έναν οργανισμό με τέτοια λαϊκή απήχηση, σε μια χώρα που οι (πολιτικοί) προϊστάμενοί της επιφυλάσσονται σχεδόν καθημερινά για τα «χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού» σε μεγαλύτερες ηλικίες, την ίδια ώρα που πανηγυρίζουν για το έπαθλο που «σηκώνει» υποτίθεται η Ελλάδα στα εμβολιαστικά Euro 2021, θα πρέπει να σταματήσουν.

Έτσι και αλλιώς, η ελληνική εκκλησία πλειοδοτεί σε σκοταδισμό, ειδικά τα τελευταία χρόνια, ανταλλάσσοντάς τον στο χρηματιστήριο της εξουσίας με περισσότερη εξουσία…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3