ΕΛΛΑΔΑ

Greenpeace: «Το κέρδος τους είναι η δική μας απώλεια»

Εικόνα του άρθρου Greenpeace: «Το κέρδος τους είναι η δική μας απώλεια»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/02/2024, 22:03
ΕΛΛΑΔΑ

Το ελληνικό γραφείο της Greenpeace πραγματοποίησε σήμερα μια συμβολική φωτογράφιση, με αφορμή την ανακοίνωση των ετήσιων κερδών για το 2023 των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών του κόσμου. 

Ακτιβιστές του ελληνικού γραφείου βρέθηκαν σε τοποθεσία της βόρειας Εύβοιας που είχε καεί στη μεγάλη πυρκαγιά του 2021 με μία φωτογραφία που απεικονίζει τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας ορυκτών καυσίμων ExxonMobil σε μια παρόμοια στάση με μία κάτοικο της Εύβοιας τις ημέρες της πυρκαγιάς.

«Διαμαρτυρόμαστε επειδή το κέρδος τους είναι η δική μας απώλεια. Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους πολίτες τους και να υποχρεώσουν τις εταιρείες αυτές να επωμιστούν το κύριο βάρος της ζημιάς που έχουν προκαλέσει» δήλωσε ο Κωστής Γριμάνης, υπεύθυνος για θέματα κλίματος και ενέργειας του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.

Αντίστοιχες δράσεις από την Greenpeace πραγματοποιούνται αυτές τις ημέρες έξω από τα κεντρικά γραφεία των μεγαλύτερων διεθνών πετρελαϊκών εταιρειών στο Σαν Ραμόν (Καλιφόρνια), το Λονδίνο, το Παρίσι και το Όσλο.

Ειδικότερα για τη χώρα μας η Greenpeace επισημαίνει ότι εταιρείες όπως η ExxonMobil, με ετήσια κέρδη παγκοσμίως το 2023 το αστρονομικό ποσό των 38,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιχειρούν να επεκτείνουν την καταστροφική τους δραστηριότητα με την ευγενική υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις θαλάσσιες περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης με στόχο την εξόρυξη ορυκτού αερίου. 

Την ίδια στιγμή που προωθούνται έργα ανάπτυξης και παραγωγής υδρογονανθράκων από την ExxonMobil, την HelleniQ Energy (πρώην ΕΛΠΕ) και την Energean στην Κρήτη και το Ιόνιο, η χώρα μας καίγεται και πνίγεται. 

Σε μία ανοχύρωτη χώρα όπως η Ελλάδα, σημειώνει,, με τις μακράν μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ που σχετίζονται με το κλίμα, ο παραλογισμός της εξόρυξης και της εμμονικής παραγωγής ορυκτών καυσίμων συνεχίζεται. Και όλο αυτό με κόστος τις ανθρώπινες ζωές, το βιός των κατοίκων σε περιοχές όπως η Εύβοια, ο Έβρος και η Θεσσαλία και το περιβάλλον.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back