ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα «Κοινά Ιωαννίνων» στον δήμαρχο: Ανοιχτή διαβούλευση για τους δημόσιους χώρους

Εικόνα του άρθρου Τα «Κοινά Ιωαννίνων» στον δήμαρχο: Ανοιχτή διαβούλευση για τους δημόσιους χώρους
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2024, 11:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Την αρχή της ανοιχτής διαβούλευσης για τους δημόσιους χώρους επιχειρεί να προωθήσει ο σύλλογος «Κοινά Ιωαννίνων».

Αυτή ήταν και η βάση της συζήτησης που είχαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου του με τον δήμαρχο Ιωαννίνων Θωμά Μπέγκα στο γραφείο του, στο πλαίσιο και της προσπάθειας του συλλόγου να καταστεί «σημαντικός κοινωνικός εταίρος της πόλης στα θέματα δημόσιου χώρου και αρωγός κάθε προσπάθειας για το κοινό καλό» όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συνάντηση με τον δήμαρχο, ο σύλλογος ως ένα παράδειγμα (εν δυνάμει) δημόσιου χώρου για τον οποίο θα έπρεπε να υπάρξει ανοιχτή διαβούλευση, έφερε το στρατόπεδο Βελισσαρίου –ένα θέμα που επανήλθε στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό λόγω των διαπραγματεύσεων που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Ο σύλλογος ζήτησε να ακολουθηθούν «άμεσα διαδικασίες ανοιχτής διαβούλευσης και ανοικτών δεδομένων, που να διασφαλίζουν το δικαίωμα στην πρόσβαση στην πληροφορία, την ενίσχυση της δημοκρατίας, την κοινωνική συνοχή, τη λογοδοσία και τη λήψη αποφάσεων που βασίζονται σε δεδομένα και λαμβάνουν υπόψη τους τη γνώμη των πολιτών». Από τη μεριά τους, τα «Κοινά Ιωαννίνων» αναφέρουν ότι θα κάνουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Στο τραπέζι της συζήτησης βρέθηκαν μεταξύ άλλων και οι πολιτικές του Δήμου σχετικά με τα τραπεζοκαθίσματα και την ανάρτηση διαφημιστικών αφισών και banners σε δημόσιο χώρο. Ενόψει της νέας κανονιστικής ρύθμισης, τα «Κοινά Ιωαννίνων» ζήτησαν οι πολιτικές του Δήμου να διασφαλίζουν την προσβασιμότητα και ανεμπόδιστη κινητικότητα, τη βιωσιμότητα και την ασφάλεια όπως και να διέπονται από τις αρχές της νομιμότητας, της διαφάνειας και της διαβούλευσης με όλους τους κοινωνικούς εταίρους από τη φάση του σχεδιασμού τους.

Κατά τα άλλα, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, παραδόθηκαν στον Δήμο οι προτάσεις της δράσης «Τα δέντρα της πόλης μας», τονίστηκε η ανάγκη για μια οργανωμένη, απλή και σύγχρονη διαδικασία επικοινωνίας των πολιτών με τον Δήμο και επισημάνθηκε η απουσία πολιτικών που να οδηγούν σε απλές, διαφανείς, σύγχρονες διαδικασίες διαχείρισης και διάθεσης των ανοικτών και κλειστών δημόσιων χώρων που διατίθενται για εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες.

Τα «Κοινά Ιωαννίνων» σκοπεύουν στο προσεχές διάστημα να συναντηθούν και με άλλους φορείς της πόλης.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back