ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα στη δίκη της ΧΑ

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα στη δίκη της ΧΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2020, 21:17
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Σε λίγες μέρες, στις 7 Οκτωβρίου θα ανακοινωθεί, μετά από 5 χρόνια διαδικασιών, η απόφαση για τα εγκλήματα που βαρύνουν μέλη κάθε βαθμίδας, από τη βάση μέχρι την ηγεσία, της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Είναι μια ιστορική στιγμή για τα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας, καθώς η δίκη, η οποία ξεκίνησε στις 20 Απριλίου 2015, είναι μια από τις σημαντικότερες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.

Η έκβασή της αναμένεται με αγωνία, από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και όχι μόνο τους εμπλεκόμενους.

Ήδη, έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, τη μέρα της απόφασης, στο Εφετείο Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα οδήγησε στη δικαιοσύνη η δολοφονία του αντιφασίστα Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, πριν από επτά χρόνια.

Στις 453 δικάσιμους, μια μικρή θέση καταλαμβάνουν και τα Γιάννενα. Στην ογκώδη δικογραφία  περιλαμβάνονται περιστατικά νεοναζιστικών επιθέσεων στην πόλη, ενώ έχει καταθέσει και μάρτυρας από τα Γιάννενα.

Η άνοδος της ΧΑ και η είσοδός της στο κοινοβούλιο, στην Ήπειρο περισσότερο ταυτίστηκε με μια αντίστοιχη εκπροσώπηση σε αυτοδιοικητικά όργανα, παρά με την ενεργή «δραστηριότητα», αντίστοιχη με αυτή που ανέπτυξαν εις βάρος μεταναστών, αριστερών, συνδικαλιστών κ.α. σε άλλες περιοχές της χώρας και ειδικά στην Αττική.

Εδώ, η αντιφασιστική δράση περιόρισε σημαντικά την αντίστοιχη της ΧΑ, η οποία δεν άνοιξε ποτέ γραφεία στα Γιάννενα. Περιορίστηκε σε «περιφερειακή» δράση, κυρίως με την παρουσία της στην περιοχή της Κόνιτσας, όπου την «υιοθέτησε» πολιτικά ο τοπικός μητροπολίτης. Πιο πρόσφατα, ακροδεξιές επιθέσεις έγιναν σε βάρος μεταναστών καθώς και απειλές και επιθέσεις εις βάρος του καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Βασίλη Νιτσιάκου. Κάποιες από τις υποθέσεις αυτές οδηγούνται στη δικαιοσύνη.

Σε ό,τι αφορά τα Γιάννενα, στη δικογραφία περιλαμβάνονται επιθέσεις σε μνημεία, στο Εβραϊκό νεκροταφείο που ήταν «μόνιμος στόχος» από το 2002 ως το 2009, στο μνημείο του Ολοκαυτώματος, αλλά και η παρουσία ταγμάτων της ΧΑ σε επετείους για τη Βόρεια Ήπειρο και στις «γιορτές Γράμμου» αργότερα. Επίσης, στο σπίτι του πρώην βουλευτή της ΧΑ, Χρήστου Παππά στην Ανατολή, βρέθηκαν αρκετά ντοκουμέντα (φωτογραφίες, έγγραφα κ.α.) που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη.

Στις 7 Οκτωβρίου, ο πολιτικός χρόνος θα κρατήσει την αναπνοή του, έξω από το Εφετείο Αθηνών, περιμένοντας την ανακοίνωση της απόφασης, αλλά και την έκφραση στο πρόσωπο της Μάγδας Φύσσα: της μητέρας του δολοφονηθέντος Παύλου και πιο αδρή σύγχρονη προσωποποίηση της συνεχούς μάχης ενάντια στο φασισμό…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back