Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Τα Γιάννενα σε 4 πίνακες ζωγραφικής

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα σε 4 πίνακες ζωγραφικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/03/2020, 14:41
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Η συλλογή έργων ζωγραφικής και χαρακτικής της Δημοτικής Πινακοθήκης Ιωαννίνων είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αρκετά από τα έργα, λόγω έλλειψης χώρου, μένουν στην αποθήκη και βγαίνουν στην επιφάνεια με αφορμή κάποια θεματική έκθεση. Βέβαια τα τελευταία χρόνια, η Πινακοθήκη λειτουργεί περισσότερο σαν εκθεσιακός χώρος, όπου φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ιδρυμάτων και φορέων. 

Ο «Τύπος Ιωαννίνων» επιλέγει τέσσερα έργα της Πινακοθήκης (όπως αυτά έχουν «φιλοξενηθεί» σε μια έκδοση των συλλογών της), με μοναδικό κριτήριο τη θεματολογία: την πόλη των Ιωαννίνων ως τοπίο.


Βασίλης Καζάκος (1945-2006), Κάστρο V, έγχρωμη ξυλογραφία

Τα έργα που καθιέρωσαν τον Καζάκο, ήταν οι έγχρωμες ξυλογραφίες με ονειρικά τοπία. Σε αυτές δηλώνουν το παρών οι αναμνήσεις από τοποθεσίες των Ιωαννίνων, της πόλης από την οποία καταγόταν ο ζωγράφος.

Κώστας Πλακωτάρης (Κωνσταντινούπολη 1902- Αθήνα 1969), Γιάννενα, 1956, υδατογραφία

Με σπουδές στην Κωνσταντινούπολη και στο Βερολίνο, ο Πλακωτάρης επηρεάστηκε κατά τη ζωγραφική του διαδρομή από διάφορα κινήματα. Ο ίδιος έλεγε ότι η τέχνη του ήταν περισσότερο ρεαλιστική. Στη συγκεκριμένη υδατογραφία, απεικονίζεται η ακρόπολη του Ασλάν πασά και τα γύρω κτίρια (όπως η οθωμανική βιβλιοθήκη) στο Κάστρο των Ιωαννίνων.


Βασίλειος Χατζής (Καστοριά 1870-Αθήνα 1915), Το νησί της Παμβώτιδας, 1898, λάδι σε μουσαμά

Ο Βασίλειος Χατζής, μαθητής του Νικηφόρου Λύτρα και του Κωνσταντίνου Βολανάκη, ήταν κυρίως θαλασσογράφος. Ασχολήθηκε όμως και με την τοπιογραφία.

Αγγελική Χατζημιχάλη (1895-1965), Άποψις των Ιωαννίνων, 1946, υδατογραφία

Η Αγγελική Χατζημιχάλη έμεινε γνωστή κυρίως για τις μελέτες και έρευνές της πάνω στην ελληνική λαϊκή τέχνη και τη λαογραφία. Ωστόσο, είχε ασχοληθεί και με τη ζωγραφική.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back