Ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από τον φακό του γιατρού και φωτογράφου Νισήμ Λεβή, μέλους επιφανούς οικογένειας της ρωμανιώτικης εβραϊκής κοινότητας των Ιωαννίνων.
Το Ιστορικό Αρχείο και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου Ιωαννιτών διοργανώνουν έκθεση με τίτλο: «Το Πανόραμα του Νισήμ Λεβή 1898-1930: Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες και τα ταξίδια ενός Γιαννιώτη γιατρού». Ο τίτλος της έκθεσης δανεικός από το λεύκωμα που κυκλοφόρησε πρόσφατα με την υπογραφή του Αλέξανδρου Μωυσή από τις εκδόσεις Καπόν.
Η έκθεση θα φιλοξενείται από σήμερα και μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό χώρο του Πνευματικού Κέντρου. Παράλληλα, στις 14 και 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα και διαγωνισμός φωτογραφίας με τη συμμετοχή του 3ου και 8ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων. Οι τρεις καλύτερες φωτογραφίες των μαθητών θα βραβευθούν στις 22 Φεβρουαρίου.
Εκείνη την ημέρα, 22 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων για τα «Ελευθέρια», θα γίνει η παρουσίαση του λευκώματος του κ. Μωυσή, στις 20:00, στο Πνευματικό Κέντρο. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν ο Κώστας Κωστής, καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, η Μαρία Ζουμπούλη, επίκουρη καθηγήτρια του ΤΕΙ Ηπείρου, ο Γρηγόρης Μανόπουλος, αρχαιολόγος, και ο συγγραφέας. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα με τη μεσόφωνο Ιωάννα Φόρτη, την πιανίστρια Γεωργία Αναστάση, τον κλαρινετίστα Ελευθέριο Καραγιάννη και την Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου, υπό τη διεύθυνση της Κωνσταντίνας Μήλια.
Οι στερεοσκοπικές φωτογραφίες του Νισήμ Λεβή, ο οποίος ήταν ένα από τα θύματα του ολοκαυτώματος, γλίτωσαν από την καταστροφή στο παρά τρίχα. Βρέθηκαν τυχαία, μεταπολεμικά, στην κατοχή ενός μικροπωλητή που καλούσε τον κόσμο να σκύψει στο ξύλινο κουτί και να δει -με το αζημίωτο: «Ένα φράγκο το πανόραμα, κύριοι!». Δεκαετίες μετά, ο Αλέξανδρος Μωυσής αποφάσισε να εκδώσει ένα λεύκωμα με τις εικόνες του προγόνου του, Νισήμ Λεβή, που μας ταξιδεύουν από την Ήπειρο και τα Γιάννενα μέχρι το Μονπελιέ και το Παρίσι. Την έκδοση αυτή προλογίζει ο γνωστός ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ.