Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα Γιάννενα έχουν… Horizon

Εικόνα του άρθρου Τα Γιάννενα έχουν… Horizon
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2018, 18:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Ιωαννιτών θα φιλοξενήσει για δύο μέρες τους εταίρους του στο έργο «COproductioN with NaturE for City Transitioning, Innovation and Governance» με ακρωνύμιο «CONNECTING» στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon 2020.

Από σήμερα λοιπόν, τα Γιάννενα θα φιλοξενήσουν τις εργασίες εκπροσώπων του δικτύου Connecting Nature, στο οποίο συμμετέχουν 29 οργανισμοί (ΜΚΟ, τοπικές αρχές, κοινότητες, ακαδημαϊκοί) από 16 χώρες, υπό το συντονισμό του Trinity College του Δουβλίνου.

Μεταξύ των πόλεων, πλην των Ιωαννίνων, είναι η Γλασκώβη, η Γάνδη, το Πόζναν, η Κορούνια, η Μπολόνια, το Μπουργκάς, η Μαλάγα, η Λευκωσία, το Σεράγιεβο και ο δήμος Παύλου Μελά.

Το Connect Nature είναι ένα πενταετές έργο που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα δράσης για την Καινοτομία, του Ορίζοντα 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Βασικοί του στόχοι είναι οι «πόλεις-οδηγοί» που έχουν ήδη σχεδιάσει και υλοποιήσει έργα «μπλε-πράσινης υποδομής» και έχουν μεγάλη εμπειρία σε διαδικασίες συμμετοχικού σχεδιασμού, να μεταδώσουν την τεχνογνωσία τους σε πόλεις όπως τα Γιάννενα, που χαρακτηρίζονται «γρήγοροι ακόλουθοι».

Πρακτικά, ο Δήμος Ιωαννιτών θα προσπαθήσει να αναδείξει το παραλίμνιο μέτωπο, χώρος για τον οποίο έχουν γίνει ήδη κύκλοι διαβούλευσης με τη συμμετοχή πολιτών. «Στο πλαίσιο του προγράμματος στοχεύουμε στην ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου με βιώσιμες και περιβαλλοντικά φιλικές λύσεις. Η εμπειρία που έχουν οι πόλεις που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα αυτό από ανάλογες δράσεις που έκαναν είναι σημαντική και ελπίζουμε να μας τη μεταδώσουν για να μπορέσουμε κι εμείς να τις εντάξουμε σε μια συνολική προσπάθεια που κάνουμε να εφαρμόσουμε σύγχρονες και περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις σε ότι αφορά στον αστικό σχεδιασμό», τονίζει ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, Θανάσης Μανταλόβας.

Η «πόλη-οδηγός» των Ιωαννίνων θα είναι η Γκλασκώβη. Τα Γιάννενα, εστιάζουν στον τομέα της παράκτιας ανθεκτικότητας με αιχμή το παραλίμνιο μέτωπο και τις δράσεις ανάπλασης-προστασίας-ανάδειξης. Στόχος, όπως περιγράφεται στο τεχνικό δελτίο του έργου, «είναι η Παμβώτιδα να ‘ανασάνει’ προς τη μεριά του αστικού μετώπου, με την ενίσχυση φυσικών δομών που ενισχύουν τις οικολογικές διαδικασίες βιοαποικοδόμησης».

Ο κ. Μανταλόβας τόνισε επίσης ότι τα Γιάννενα παρακολουθούν στενά και το Πόζναν της Πολωνίας, «με το οποίο αντιμετωπίζουμε κοινές προκλήσεις κι ευελπιστούμε η γνώση που υπάρχει ήδη σε αυτές τις πόλεις να μας βοηθήσει να πετύχουμε κι εμείς τους στόχους μας». Ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει κάποιες κινήσεις που είναι οικείες με το πρόγραμμα connecting nature, όπως για παράδειγμα το κλείσιμο του ΧΑΔΑ Δουρούτης και η μετατροπή του σε περιβαλλοντικό πάρκο», υποδεχόμενος τους ευρωπαίους εταίρους του προγράμματος.

Τα Γιάννενα είναι ανάμεσα στις ελάχιστες ελληνικές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back