ΚΟΣΜΟΣ

Τα F-16 θα αργήσουν να προσγειωθούν στα ουκρανικά αεροδρόμια

Εικόνα του άρθρου Τα F-16 θα αργήσουν να προσγειωθούν στα ουκρανικά αεροδρόμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/08/2023, 16:32
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία δεν αναμένει την άφιξη μαχητικών αεροσκαφών F-16 αμερικανικής κατασκευής φέτος, δήλωσε την Τετάρτη εκπρόσωπος της ουκρανικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Το Κίεβο εκλιπαρεί για τα προηγμένα αεροσκάφη από τους δυτικούς συμμάχους για περισσότερο από ένα χρόνο, υποστηρίζοντας ότι θα παράσχουν στον στρατό πρόσθετες δυνατότητες αεράμυνας και επίθεσης.

«Έχει ήδη καταστεί σαφές ότι δεν θα είμαστε σε θέση να υπερασπιστούμε την Ουκρανία με τα F-16 αυτό το φθινόπωρο και τον χειμώνα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Πολεμικής Αεροπορίας Γιούρι Ιχνάτ στη δημόσια ουκρανική τηλεόραση.

Η εκπαίδευση υποτίθεται ότι θα ξεκινήσει αυτόν τον μήνα, όπως δήλωσαν δημοσίως ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αλλά περισσότερο από δύο μήνες αφότου ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων στα F-16, παραμένουν ορισμένες κρίσιμες λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν.

Ο Ιχνάτ δήλωσε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη ότι «το θέμα έχει προχωρήσει. Καταλαβαίνουμε ότι οι πιλότοι μας θα εκπαιδευτούν στο εγγύς μέλλον», δήλωσε. «Αλλά ταυτόχρονα, η αντιαεροπορική μας άμυνα πρέπει να ενισχυθεί».  

Η Δύση λέει ότι θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία, αλλά έχει επανειλημμένα επιμείνει ότι δεν θέλει να προκαλέσει άμεση αντιπαράθεση μεταξύ της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ και της Μόσχας.

Με πληροφορίες από CNN, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back