Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα επιτόκια διχάζουν την ΕΚΤ

Εικόνα του άρθρου Τα επιτόκια διχάζουν την ΕΚΤ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2022, 20:16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Διχασμένη εμφανίζεται η ΕΚΤ αναφορικά με την έκταση και την ταχύτητα με την οποία θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση των επιτοκίων, γεγονός που δημιουργεί σύγχυση στην αγορά.

Από την μία πλευρά ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Philip Lane άφησε να εννοηθεί ότι οι φωνές που ζητούσαν αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% το Δεκέμβριο έχουν ατονήσει. 

Από την άλλη πλευρά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Isabel Schnabel σήμερα αντέκρουσε τις εκκλήσεις πολλών συναδέλφων της για μικρότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, λέγοντας ότι αυτό θα μπορούσε να παρεμποδίσει τις προσπάθειες μείωσης του πληθωρισμού. 

Μιλώντας σε εκδήλωση στο Λονδίνο ανέφερε ότι «νέα στοιχεία υποδηλώνουν ότι το περιθώριο για επιβράδυνση του ρυθμού προσαρμογών των επιτοκίων παραμένει περιορισμένο, παρόλο που πλησιάζουμε τις εκτιμήσεις για το «ουδέτερο» επιτόκιο»

H J.P. Morgan εκτιμά ότι το 2023 οι αποδόσεις των ομολόγων κατά μέσο όρο μπορεί να υποχωρήσουν έως και κατά 0,4% καθώς αναμένεται να βελτιωθεί η σχέση προσφοράς - ζήτησης για νέες εκδόσεις.

Στην δευτερογενή αγορά ομολόγων και συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ καταγράφηκαν σήμερα 24 εκατ. ευρώ τα οποία στο σύνολο τους αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 4,13% από 4,20% χθες έναντι 1,97% του αντίστοιχου Γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,18%.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου , καθώς το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν νωρίς το απόγευμα στα 1,0379 δολ. από το επίπεδο των 1,0384 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,0357 δολ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back