ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Τα ελάσματα της αρχαίας Δωδώνης και οι ευχαριστίες

Εικόνα του άρθρου Τα ελάσματα της αρχαίας Δωδώνης και οι ευχαριστίες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/06/2023, 14:52
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Την εβδομάδα αυτή, τα μολύβδινα ελάσματα της αρχαίας Δωδώνης εντάχθηκαν στον κατάλογο «Μνήμη του Κόσμου» της UNESCO. Και όπως ήταν αναμενόμενο, την εξέλιξη αυτή την υποδέχθηκαν με ιδιαίτερη θέρμη οι τοπικοί φορείς.

Το μεγαλύτερο μέρος των ελασμάτων –στο σύνολο τους πάνω από 1.400-  φυλάσσεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ιωαννίνων. Στην αίθουσα «Σωτήρης Δάκαρης»  του Μουσείου, η οποία είναι αφιερωμένη στο Ιερό της Δωδώνης, εκτίθενται 67 ελάσματα. Σε κάθε έλασμα υπάρχουν επιγραφές, ολόκληρες ή αποσπάσματά τους.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων έρχεται με νέα της ανακοίνωση να ευχαριστήσει όσους συνέβαλαν στην τεκμηρίωση της υποψηφιότητας (που υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021), και όσους στήριξαν την υποψηφιότητα: από πανεπιστημιακούς καθηγητές μέχρι πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Για την επιστημονική τεκμηρίωση της υποψηφιότητας, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Διεύθυνση Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων του υπουργείου συνεργάστηκε με την αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων Βαρβάρα Παπαδοπούλου και την αρχαιολόγο Ελένη Βασιλείου.

Τα πρώτα ελάσματα βγήκαν στο φως τον 19ο αιώνα κατά τις  ανασκαφές την αρχαία Δωδώνη από τον αρτινό πολιτικό Κων. Καραπάνο. Ο  κύριος όγκος των ελασμάτων αποκαλύφθηκε τις δεκαετίες του ’30 και του  ’50 από τον αρχαιολόγο Δημήτρη Ευαγγελίδη και στη συνέχεια από τον  Σωτήρη Δάκαρη.

Αυτό που δεν αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εφορείας*, είναι ότι η υποψηφιότητα δεν θα ήταν καν εφικτή αν δεν είχε προηγηθεί η σημαντική δουλειά των αρχαιολόγων που μελέτησαν τον όγκο των 4.216 επιγραφών μέσα σε δεκαετίες. Κι αυτοί είναι ο Σωτήρης Δάκαρης, η Ιουλία Βοκοτοπούλου, ο Αναστάσιος-Φοίβος Χριστίδης.


* Και μια διόρθωση: η αναφορά στα ονόματα των αρχαιολόγων γινόταν στην πρώτη ανακοίνωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων (διαβάστε εδώ).



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back