ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα αδέσποτα, το καταφύγιο και τα αδιέξοδα

Εικόνα του άρθρου Τα αδέσποτα, το καταφύγιο και τα αδιέξοδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/09/2023, 03:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Τα αδέσποτα, και δη οι αγέλες σκύλων, είναι ένα από τα δύσκολα ζητήματα της πόλης των Ιωαννίνων.

«Κανένα καταφύγιο δεν θα είναι ποτέ αρκετά μεγάλο για να φιλοξενήσει κάθε αδέσποτο σκύλο και γάτα, και ποτέ δεν θα υπάρχουν αρκετές οικογένειες για να υιοθετήσουν. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη βασική αιτία της ανεύθυνης ιδιοκτησίας» είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη «Γιάννενα-Νέα Εποχή» Άγγελος Νάτσικας.

Η τοποθέτηση του κ. Νάτσικα έγινε κατά την επίσκεψη του δημάρχου Ιωαννίνων Δημήτρη Παπαγεωργίου, των αντιδημάρχων Γιώργο Αρλέτου και Νίκου Σιορόκα, του γενικού γραμματέα του Δήμου Βασίλη Ζωγράφου, του διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Ορέστη Μπρίκου και υπηρεσιακών παραγόντων στο καταφύγιο αδέσποτων.

Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επισκέπτεται καθημερινά έργα σε εξέλιξη ή ανακοινώνει δράσεις, στην προσπάθειά της να προβάλλει το έργο της και να πείσει τους ψηφοφόρους. Λόγω και των προεκλογικών περιορισμών που υφίστανται σε εμφανίσεις, η δημοτική αρχή δίνει τον λόγο σε υποψήφιους συμβούλους.

Aυτή τη φορά επισκέφθηκε λοιπόν το έργο της επέκτασης του καταφυγίου αδέσποτων. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «η κατασκευή της νέας πτέρυγας ολοκληρώνεται».

Η παλιά πτέρυγα του καταφυγίου η οποία λειτουργεί εδώ και αρκετά χρόνια, διαθέτει 48 χώρους για την προσωρινή φύλαξη των σκύλων, κτηνιατρείο, χώρο διαμονής για τα άρρωστα ζώα, χώρο καραντίνας με όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας.


Η νέα πτέρυγα δημιουργείται ακριβώς δίπλα. Το έργο χρηματοδοτείται με το ποσό των 262.000 ευρώ και δημιουργούνται 24 συνολικά νέοι χώροι για τη φιλοξενία αδέσποτων.

Μια σειρά υπηρεσιών έχει ανατεθεί σε επαγγελματίες ιδιώτες. Υπηρεσίες όπως η υγειονομική επίβλεψη, η εποπτεία του καταφυγίου, οι στειρώσεις αδέσποτων, η απολύμανση, ο εργαστηριακός έλεγχος λεϊσμανίασης κ.ά.

Το συνολικό κόστος των υπηρεσιών για την περίοδο 2022-2023 ανέρχεται στο ποσό των 159.000 ευρώ. Επιπλέον, για τη διαχείριση και ευζωία των αδέσποτων ζώων ο Δήμος δαπάνησε για την ίδια περίοδο το ποσό των 583.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Νάτσικας από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι τις 30 Μαΐου του 2023 έγινε η διαχείριση 2.040 αδέσποτων σκύλων, από τους οποίους 1.654 υιοθετήθηκαν.

Οι υπόλοιποι επανεντάχθηκαν στο φυσικό τους περιβάλλον, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος είπε πως, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών και οι εθελοντικές φιλοζωικές οργανώσεις, ο αριθμός των αδέσποτων ζώων αυξάνεται καθημερινά.

«Οι ιδιόκτητοι σκύλοι και γάτες γενικά δεν στειρώνονται, περιφέρονται και παράγουν έναν υπερπληθυσμό σκύλων και γατών. Κάποιοι ανεύθυνοι ιδιοκτήτες εγκαταλείπουν τα σκυλιά και τις γάτες τους στο δρόμο. Η στείρωση και η μη εγκατάλειψη είναι ο μοναδικός τρόπος για τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων» είπε καλώντας τους πολίτες  να καταγγέλλουν περιστατικά εγκατάλειψης και κακοποίησης.

Δηλώσεις περί ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για τα ζώα, έκανε και η υποψήφια δημοτική σύμβουλος Σουζάνα Τσουκανέλη-Brabander, η οποία ασχολείται εθελοντικά για περισσότερα από 12 χρόνια με τη διαχείριση των αδέσποτων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΣΕ ΚΑΙ ..ΒΑΡΑ
ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ .....ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ....<<ΑΡΗ>> ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΡΕ ΜΑΓΚΕΣ .ΕΚΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ.... ΑΡΚΕΤΑ ΨΗΛΑ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ... ΘΕΛΕΤΕ ΚΑΙ ΨΗΦΟ ....??????
ΔΙΚΑΙΟΣ
Ε ΟΧΙ ΚΑΙ ....ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΓΙΑ ...ΣΚΥΛΟΥΣ .... ΜΑΖΕΥΤΕΙΤΕ ΛΙΓΟ .... ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ .... ΕΤΣΙ ΕΕΕΕ ??????
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back