ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Αμφίβολα και ακριβά» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων: «Αμφίβολα και ακριβά» τα ιδιωτικά πανεπιστήμια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/12/2023, 14:58
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Η κυβέρνηση προχωράει στην παραβίαση του συνταγματικού άρθρου 16 για τη δημόσια παιδεία, με την «πλάγια» ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, αφού πρώτα έχει φροντίσει να εξισώσει αμφιβόλου ποιότητας πτυχία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων με σχετική του ανακοίνωση, αναφέρει ότι οι κυβερνητικές εξαγγελίες για «ελεύθερο» και «μη κερδοσκοπικό» πανεπιστήμιο είναι ψευδεπίγραφες και πως ο κ. Μητσοτάκης μεταξύ άλλων «επικαλείται λόγους που δεν οδηγούν σε τέτοιες λύσεις. Τα παιδιά σπουδάζουν στο εξωτερικό και στα κολλέγια γιατί η ΝΔ και με την υποχρεωτική εισαγωγή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής έχει αφήσει χιλιάδες κενές θέσεις στα δημόσια πανεπιστήμια».

Ακόμα τονίζει ότι «μιλάει για μη κερδοσκοπικά, ενώ όλοι γνωρίζουν ότι τα ιδρύματα αυτά θα χρειαστούν πολλά κέρδη για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα έξοδα τους».

Σημειώνει ότι «’ελεύθερο’ πανεπιστήμιο, επίσης, για τον κύριο Μητσοτάκη σημαίνει ακριβό σε δίδακτρα πανεπιστήμιο. ‘Ελεύθερο’ πανεπιστήμιο για τον πρωθυπουργό σημαίνει ταφόπλακα στο Δημόσιο, το οποίο χρόνια περιφρονεί και σκοπίμως υπονομεύει τόσο με τις νομοθετικές του πρωτοβουλίες, όσο και με τις απαξιωτικές αναφορές σ’ αυτό των στελεχών της Κυβέρνησης του».

Αναφέρεται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων λέγοντας ότι ενώ η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το αναβάθμισε, «με επεκτάσεις υποδομών και κλινικών, αποτέλεσε ισχυρό πυλώνα εκπαίδευσης, έρευνας και ανάπτυξης για 10ετίες» και εκφράζει την, όχι ιδιαίτερα ακριβή εκτίμησε ότι «συμμετέχει στο 1/3 του Α.Ε.Π. της περιοχής μας».

Αντιπαραθέτει δε τις αποφάσεις της ΝΔ, λέγοντας ότι «από τις 2000 κενές θέσεις στις σχολές του πανεπιστημίου μας τα τελευταία δύο χρόνια ,λόγω της εισαγωγής της Ε.Β.Ε. και της προ ολίγων μηνών οριστικής ταφόπλακας σε 3 σχολές που είχαν νομοθετηθεί επί ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, ανάμεσά τους και της Πολυτεχνικής σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στα Ιωάννινα».

Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι «θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης , που γίνεται με την κατάφωρη παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back