Oikonomou pisoi
ΗΠΕΙΡΟΣ

ΣΥΡΙΖΑ: Αποστάσεις από την απόφαση για το τμήμα Λογιστικής

Εικόνα του άρθρου ΣΥΡΙΖΑ: Αποστάσεις από την απόφαση για το τμήμα Λογιστικής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/02/2022, 14:53
ΗΠΕΙΡΟΣ

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παίρνει αποστάσεις από την απόφαση της συγκλήτου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για τη μεταφορά του τμήματος Λογιστικής από την Πρέβεζα στα Ιωάννινα.

Η απόφαση έχει τρία σημεία και καταλήγει στα αιτήματα να καταργηθεί η ΕΒΕ «που πλήττει κατά κύριο λόγο τα περιφερειακά πανεπιστήμια και ιδίως τα τμήματα που βρίσκονται σε μικρές πόλεις» και να επανεξεταστεί η απόφαση της συγκλήτου για τη μεταφορά.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ζητάει «να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με την τοπική κοινωνία, με την κοινότητα του τμήματος Λογιστικής και την σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, για το μέλλον την ανώτατης εκπαίδευσης στην Πρέβεζα».

Στο πλαίσιο αυτό υπάρχουν διάφορες αποκλίνουσες διαστάσεις, τόσο εντός ΣΥΡΙΖΑ, όσο και εντός ΝΔ. Για παράδειγμα, η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα θέμα, καθώς ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης είναι σύμβουλος του προέδρου του κόμματος, έστω και αν η απόφαση είναι συλλογική και όχι προσωπική.

Στη δε ΝΔ, οι αρχές της Πρέβεζας που κατά κύριο λόγο πρόσκεινται στο κυβερνόν κόμμα, προσπαθούν να αποσιωπήσουν την αρνητική επίδραση της ΕΒΕ και να κρατήσουν το τμήμα στην Πρέβεζα, ερχόμενες σε αντίθεση με τη διάθεση του Υπουργείου Παιδείας που είναι η συρρίκνωση του δημόσιου ακαδημαϊκού χώρου.

Το τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ ζητάει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής και της Περιφέρειας Ηπείρου ως προς την δική τους συμβολή για την ενίσχυση της ανωτάτης εκπαίδευσης στην Πρέβεζα, συμβάλλοντας το μεγάλο κοινωνικό μέτωπο υπεράσπισης της δημόσιας Παιδείας».

Σε άλλες παρατηρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι «η κυβερνητική πολιτική οδηγεί σε συρρίκνωση του δημόσιου πανεπιστημίου, στη δε Πρέβεζα σε μεταφορά του τμήματος Λογιστικής στα Ιωάννινα» και ότι όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ «για αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και πλαισίωση των ‘ορφανών’ τμημάτων με νέες ακαδημαϊκές δομές όπως τα Διετή Προγράμματα Σπουδών και τα Ερευνητικά Κέντρα».

Υπενθυμίζει ότι στην  Πρέβεζα είχε ιδρυθεί το Διετές Πρόγραμμα Διοίκηση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και Εκμεταλλεύσεων, «με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και προγραμματισμένη έναρξη τον Σεπτέμβριο 2019 και είχε σχεδιαστεί επίσης δεύτερο Διετές Πρόγραμμα Σπουδών σχετικό με τις παραγωγικές διαδικασίες στον Αμβρακικό. Είχε, τέλος, ιδρυθεί το Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο Αλληλέγγυας Οικονομίας».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back