ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύνοδος πρυτάνεων: Η υπουργός και η πραγματικότητα

Εικόνα του άρθρου Σύνοδος πρυτάνεων: Η υπουργός και η πραγματικότητα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/05/2022, 18:05
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Μια εντελώς δική της εικόνα παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως στη σύνοδο των πρυτάνεων, διαθλασμένη μέσα από αριθμούς και στοιχεία που ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζονται πάντα σε αυτό που αναφέρουν τα ίδια τα ιδρύματα.

Είναι όμως τόσο διαφορετική η πραγματικότητα ή απλά η υπουργός δικαιολογεί σχεδόν απόλυτα τον κομματικό ζηλωτισμό που της καταλογίζεται, όχι αδικαιολόγητα;

Στον (μακροσκελή) απολογισμό της για τη σύνοδο των πρυτάνεων, η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε μια αρκετά διαφορετική εικόνα, για αρκετά από τα ζητήματα που συζητήθηκαν. Τα κύρια εξ αυτών ήταν ο νέος νόμος καθαυτός, για τον οποίο το υπουργείο δεν έχει στείλει ακόμα επίσημο κείμενο και εισηγήσεις, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι τέλος του μήνα.

Όπως τόνισε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τριαντάφυλλος Αλμπάνης πάντως, αρκετά ιδρύματα είναι στο μεταίχμιο της θητείας των πρυτανικών αρχών σε καθεστώς αβεβαιότητας, μιας και ο νέος νόμος Κεραμέως αναμένεται να αλλάξει τον τρόπο διοίκησης. Παρά τις διαφωνίες των ακαδημαϊκών της ΝΔ, η υπουργός επιμένει στην επαναφορά του (όχι δα και επιτυχημένου…) θεσμού του συμβουλίου ιδρύματος που θα επιλέγει τον πρύτανη. Έτσι, θα ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της «αποδημοκρατικοποίησης» των πανεπιστημίων…

Ένα άλλο ζήτημα, είναι η χρηματοδότηση. Η κα Κεραμέως ενημέρωσε τη σύνοδο για την καταβολή της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών στα ΑΕΙ, σημειώνοντας ότι «φέτος για πρώτη φορά μετά το 2009 η συνολική τακτική επιχορήγηση των ΑΕΙ αυξάνεται κατά σχεδόν 15%, και για πρώτη φορά μετά το 2015 ξεπερνάει τα 105 εκατ. ευρώ όταν επί σειρά ετών παρέμενε γύρω στα 90-93 εκατ. ευρώ».

Βέβαια, οι πρυτάνεις αντέτειναν ότι, ειδικά ιδρύματα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο έχουν ήδη δαπανήσει το μεγαλύτερο μέρος των διαθέσιμων για ενεργειακές δαπάνες και ότι στο νέο σχολικό έτος, δεν θα υπάρχουν χρήματα. Η σύνοδος ζήτησε επιτακτικά πρόσθετες χρηματοδοτήσεις για τις ενεργειακές δαπάνες.

Ειδικά όμως για τη χρηματοδότηση της έρευνας, εκεί σημειώθηκαν αρκετές διαφωνίες, ενίοτε με εντάσεις. Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Σπύρος Γεωργάτος, από τα 600 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης διατίθενται μόνο τα 60 εκατ. για την ελεύθερη έρευνα. Ο ίδιος αντέτεινε στην υπουργό που ισχυρίστηκε ότι «υπάρχει και άλλο πρόγραμμα», ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει πολύ μικρό αριθμό έργων και ότι γενικά, δεν ισχύει ο ισχυρισμός της. Τόνισε επίσης ότι περίπου τα 200 εκατ. ευρώ θα διαχειριστεί η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρότι δεν είναι ερευνητικός φορέας, αλλά φορέας πιστοποίησης.

Βέβαια, η ηγεσία της έχει άριστες σχέσεις με την υπουργό…

Η ΕΘΑΑΕ ήρθε στη συζήτηση και για έναν άλλο λόγο, για τη διαρροή στην «Καθημερινή» μιας «λίστας κατάταξης» που δεν ήταν τέτοια. Θα ακολουθήσει σχετικό ρεπορτάζ.

Ο αντιπρύτανης Σταύρος Νικολόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα και αυτός στη χρηματοδότηση της έρευνας, και ειδικά του τομεακού προγράμματος 2021-2025, λέγοντας ότι «για να πετύχει, θα πρέπει να ενισχυθούν κομβικές υπηρεσίες του πανεπιστημίου», με νέα στελέχη και κυρίως τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες. Είπε και αυτός ότι «θα χρειαστούν άμεσα 120 μηχανικοί και 120 υπάλληλοι οικονομικών υπηρεσιών για την υποστήριξη του προγράμματος». Πρόσθεσε ακόμα ότι το πρόβλημα της ενέργειας χρειάζεται άμεση μέριμνα από την πολιτεία. «Κινδυνεύουμε να οδηγηθούμε σε μερική λειτουργικότητα» είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας: «Δεν ζητάμε έκτακτη, αλλά πρόσθετη χρηματοδότηση».

Ένα τρίτο καίριο ζήτημα, ήταν η αναγνώριση τίτλων κολλεγίων, πράγμα που τα ιδρύματα δεν αποδέχονται. Όπως τόνισε ο αντιπρύτανης Μηνάς Πασχόπουλος, «ζητήσαμε να αλλάξει ο νόμος για την αναγνώριση των πτυχίων». Αναφέρθηκε ακόμα σε ζητήματα ευθύνης του, όπως για παράδειγμα η επαφή με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για τις φοιτητικές κατοικίες, κ.λπ.

Και τα τέσσερα μέλη της πρυτανικής αρχής αναφέρθηκαν στην επιτυχία της συνόδου, οργανωτική, αλλά και σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο και τις προτάσεις. Ο κ. Γεωργάτος τόνισε μάλιστα ότι οι προλαλήσαντες ήταν... μετριοπαθείς και ότι η 99η σύνοδος πήρε "διθυραμβικές κριτικές" σε ένα χώρο που δεν φημίζεται για την "ευκολία" σε τέτοιες απόψεις.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back