Oikonomou pisoi
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Σύνθεση»: Μια νέα θεατρική ομάδα

Εικόνα του άρθρου «Σύνθεση»: Μια νέα θεατρική ομάδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/10/2018, 23:30
ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

«Σύνθεση-Θεατρική Σκηνή Ηπείρου»: Είναι το όνομα μιας νέας ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας με έδρα τα Γιάννενα που δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 2018. Μιας ομάδας που επιδιώκει να είναι πάνω απ’ όλα μια συντροφιά, και να θυμίσει ότι το ερασιτεχνικό θέατρο είναι μια συλλογική τέχνη, ένα πεδίο που απαιτεί συνοδοιπόρους (σε αντίθεση με άλλες τέχνες, που είναι πιο μοναχικές). Κι όσο οι συνοδοιπόροι μοιράζονται το ίδιο όραμα, την ίδια χαρά δημιουργίας και προσφοράς σε μια πόλη, σε ένα χωριό, σε μια κοινωνία γενικότερα, τόσο καλύτερα.

Τα  περισσότερα μέλη της ομάδας αυτής δεν είναι πρωτάρηδες στο ερασιτεχνικό θέατρο. Έχουν περάσει από διάφορες ομάδες. Είχαν την εμπειρία της καλής ή κακής συνεργασίας. Και κάποια στιγμή πήραν τις αποφάσεις τους, έχοντας την πεποίθηση ότι υπάρχει χώρος για μια νέα προοπτική στα πράγματα.

Η ομάδα ξεκίνησε τη διαδρομή της λίγο… ανάποδα (ή μήπως όχι;). Με πολύ διάβασμα, θεωρία και εκπαίδευση, όπως στο σύστημα Στανισλάβσκι (μέθοδος διδασκαλίας της υποκριτικής τέχνης). «Η εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο κομμάτι, και είναι κάτι που είχαμε διαπιστώσει ότι έλειπε από το ερασιτεχνικό θέατρο. Για την ομάδα μας είναι πολύ σημαντική» τονίζει ο Δημήτρης Κατσάνος, με σπουδές και επαγγελματική εμπειρία στη σκηνοθεσία. «Εμείς φανταζόμαστε το θέατρο σαν έναν ζωντανό οργανισμό. Θέλουμε να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι. Κι ένας τρόπος είναι η θεωρητική εκπαίδευση» προσθέτει.

Το ερασιτεχνικό θέατρο, όταν γίνεται σοβαρά, δεν αποτελεί ένα απλό χόμπι για όποιον εμπλέκεται. Απαιτεί χρόνο, αφοσίωση, δουλειά. Μόνο έτσι προκύπτει η δημιουργία. Τα μέλη της «Σύνθεσης» φαίνεται να το γνωρίζουν αυτό καλά. Και θέλουν να συνεισφέρουν με τη δική τους καλλιτεχνική πρόταση στην πόλη. «Θέλουμε  να προσφέρουμε μια καλύτερη αισθητική. Αυτό σημαίνει ότι επιδιώκουμε και μια ποικιλία έργων. Δεν θέλουμε να εγκλωβιστούμε σε κάτι συγκεκριμένο. Θέλουμε μια γκάμα έργων -και εμείς να δώσουμε στο κοινό και το κοινό να πάρει από εμάς» μας λέει η Φωτεινή Κούτση. 

Στιγμιότυπο από το παιδικό έργο που είχε παρουσιαστεί με κοινωνικό σκοπό

Μέχρι σήμερα, η ομάδα έχει δοκιμαστεί σε ένα παιδικό έργο, που παρουσιάστηκε τις ημέρες του Πάσχα στις παιδιατρικές κλινικές των δύο νοσοκομείων με κοινωνικό σκοπό, και ετοιμάζεται για τη «δοκιμασία» της σε ένα θεατρικό πείραμα («Ο Στανισλάβσκι συναντά τον Μπρεχτ») με δύο μονόπρακτα που θα παρουσιαστούν αυτή την εβδομάδα στα παλιά σφαγεία. «Είναι κάτι το διαφορετικό. Αλλά αυτό είναι το ωραίο στην ομάδα. Στόχος μας είναι να δοκιμαστούμε σε διαφορετικά θεατρικά είδη. Είναι μια πρόκληση» λέει η Θάλεια Οικονόμου. Η θεατρική αυτή παρουσία αποτελεί επί της ουσίας και την πρώτη παράσταση της ομάδας στο κοινό των Ιωαννίνων. Και μετά το θεατρικό πείραμα, έρχεται ένα άλλο είδος: μια μουσική κωμωδία –«Λατρεμένη μου Οικογένεια», ένα έργο της Πένυς Φυλακτάκη.

Η ομάδα είναι «ετοιμοπόλεμη», με τον κ. Κατσάνο να αναφέρει ότι «το πιο κρίσιμο στοιχείο σε μια θεατρική ομάδα είναι να υπάρχει κοινό καλλιτεχνικό όραμα. Διαφωνίες θα υπάρχουν και πρέπει να υπάρχουν. Γιατί έτσι προχωράμε μπροστά. Αν ήμασταν όλοι στο ίδιο μήκος κύματος, θα είχαμε ένα κλειστό κλαμπ», με τον Ισαάκ Ντόστη, μέλος της ομάδας (που μαζί με την Νταϊάνα Ντόστη αποτελούν ένα σκηνοθετικό δίδυμο), να συμφωνεί σιωπηλά μαζί του.

Όλοι τους εκτιμούν ότι οι θεατρικές ομάδες της πόλης θα πρέπει να είναι ανοιχτές και να προχωρούν σε συνεργασίες. «Όσες περισσότερες ομάδες υπάρχουν, τόσα περισσότερα έργα γίνονται» μας λέει η κ. Κούτση, υπογραμμίζοντας ότι το κοινό της πόλης των Ιωαννίνων αγκαλιάζει τις ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες, και ιδίως όσες δείχνουν μια συνέπεια στη διαδρομή τους.

Info

11-12 Οκτωβρίου, 21:00, στον πολιτιστικό πολυχώρο «Δημ. Χατζής», παλιά σφαγεία

«Ο Στανισλάβσκι συναντά τον Μπρεχτ»


Θα παρουσιαστούν δύο μονόπρακτα: «Η Εβραία σύζυγος» σε σκηνοθεσία Ισαάκ και Νταϊάνας Ντόστη και «Ο σπιούνος» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κατσάνου.
Εμφανίζονται (αλφαβητικά): Σπύρος Βάρφης, Σοφία Γιώτη, Παύλος Κατσάνος, Φωτεινή Κούτση, Θάλεια Οικονόμου, Γιώργος Παππάς.
Τραγουδά η Ελένη Ρίζου. Στο πιάνο η Χριστιάνα Παππά.

Είσοδος ελεύθερη κατόπιν κράτησης (τηλεφωνικά στο 6947691699)

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back