ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Σύμπαν: Το μυστήριο πίσω από τη λαμπρότερη έκρηξη λύθηκε

Εικόνα του άρθρου Σύμπαν: Το μυστήριο πίσω από τη λαμπρότερη έκρηξη λύθηκε
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/06/2023, 13:13
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Γη χτυπήθηκε από μια έκρηξη που έμεινε γνωστή ως η πιο φωτεινή όλων των εποχών ή brightest of all time «BOAT». Καταγράφηκε από τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο και έκτοτε οι επιστήμονες προσπαθούν να την εξηγήσουν.

Ήταν μια έκρηξη ακτίνων-γ, οι πιο βίαιες και ενεργητικές εκρήξεις οπουδήποτε στο σύμπαν. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, μπορούν να παράγουν τόση ενέργεια όση θα παράγει ο Ήλιος σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του.

Η έκρηξη ακτίνων-γ, επίσημα γνωστή ως GRB 221009A, αλλά πιο γνωστή ως BOAT, πιστεύεται ότι ξέσπασε όταν ένα τεράστιο άστρο κατέρρευσε σε μια μαύρη τρύπα. Αλλά οι επιστήμονες δεν ήταν σίγουροι γιατί είχε λάμψει τόσο έντονα μέσα στο σύμπαν.


Τώρα οι ερευνητές πιστεύουν ότι μπορούν να καταλάβουν γιατί αυτή η έκρηξη ακτίνων-γ ήταν τόσο έντονη. Ήταν στραμμένη κατευθείαν προς τη Γη και παρέσυρε μαζί της μια μεγάλη ποσότητα αστρικού υλικού.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Science Advances» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Τζορτζ Ουάσινγκτον δίνει νέες πληροφορίες για αυτό το εντυπωσιακό και σπάνιο κοσμικό φαινόμενο. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές ο πίδακας της έκρηξης είχε μοναδική δομή και έσερνε μαζί του μια ασυνήθιστα μεγάλη ποσότητα αστρικής ύλης. Αυτή η ανακάλυψη μπορεί να εξηγήσει τις ακραίες ιδιότητες της έκρηξης η οποία σύμφωνα με τους ερευνητές συνέβη όταν ένα τεράστιο άστρο που βρισκόταν σε απόσταση περίπου 2,4 δισεκατομμύρια ετών φωτός από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού του Τοξότη υπέστη ολική βαρυτική κατάρρευση με αποτέλεσμα να γεννηθεί μια μαύρη τρύπα. Η θεωρία αυτή εξηγεί επίσης γιατί η λάμψη της έκρηξης είχε εξαιρετικά μεγάλη διάρκεια.

«Το GRB 221009A αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός στην κατανόησή μας για τις εκρήξεις ακτίνων-γ και αποδεικνύει ότι οι πιο ακραίες εκρήξεις δεν υπακούουν στην τυπική Φυσική για τις εκρήξεις ακτίνων-γ», δήλωσε η Μπρένταν Ο’ Κόνορ, μεταπτυχιακή φοιτήτρια της GW και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Με πληροφορίες από The Independent



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back