πλαισιο πισω tc1
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Συμβατικά vs ηλεκτροκίνητα: Διαφορές και ομοιότητες

Εικόνα του άρθρου Συμβατικά vs ηλεκτροκίνητα: Διαφορές και ομοιότητες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/06/2021, 15:31
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Στην εποχή όπου η ηλεκτροκίνηση αλλάζει τα δεδομένα στην αυτοκίνηση, η σύγκριση μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι αναπόφευκτη. 

Η μεγαλύτερη διαφορά που εντοπίζεται μεταξύ των δύο τύπων αυτοκινήτων είναι η μπαταρία που κάνει το ηλεκτρικό αυτοκίνητο βαρύτερο και δημιουργεί ανάγκες φόρτισης, οι οποίες διαρκούν από αρκετά λεπτά της ώρας σε ταχυφορτιστή μέχρι και ώρες σε ένα απλό φορτιστή, σε αντίθεση με το απλό «φουλάρισμα» του συμβατικού αυτοκινήτου στο βενζινάδικο που διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Δομικά τα ηλεκτρικά (EVs) αυτοκίνητα δεν έχουν τεράστιες διαφορές από τα συμβατικά. Στα ηλεκτρικά οχήματα χρησιμοποιείται η ίδια σχεδίαση με τα συμβατικά και πολλές εταιρείες στηρίζουν τα EV πάνω σε πλατφόρμες που χρησιμοποιούν ήδη οι συμβατικές εκδόσεις. Φυσικά υπάρχουν και μοντέλα που έχουν αναπτύξει πλατφόρμες αποκλειστικά για την ηλεκτροκίνηση. Αν θα πρέπει να αναφέρουμε μια σχεδιαστική διαφορά, αυτή εντοπίζεται, κυρίως, στην φουτουριστική και στην πιο αεροδυναμική σχεδίαση. 

Η τελευταία παίζει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της αυτονομίας ενός EV. Όσο για την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια οι οδηγοί να επιλέγουν SUV, οι αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν βγάλει στην παραγωγή μια σειρά από ηλεκτρικά SUV, ώστε να παραμείνουν στο παιχνίδι το οποίο θα πρέπει να «παίζεται» με ίσους όρους.

Μια ακόμη διαφοροποίηση μεταξύ των EVs και των συμβατικών είναι οι μεγάλοι χώροι που προσφέρουν τα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς απουσιάζει ο κινητήρας εσωτερικής καύσης που είναι ογκώδης. Η βαριά μπαταρία που ζυγίζει πάνω από 300 κιλά έχει τοποθετηθεί στο πάτωμα του αυτοκινήτου. Αυτό έχει ως συνέπεια να δοθεί περισσότερος χώρος στην καμπίνα των επιβατών, αλλά και να κρατιέται χαμηλά το κέντρο βάρος του αυτοκινήτου.

Η αθόρυβη κύλιση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου αυξάνει την προσπάθεια προσέγγισης των σχεδιαστών για μεγαλύτερη ηχομόνωση οι οποίοι έχουν στην διάθεσή τους μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα υλικά και το βάρος, προκειμένου να φθάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα σε σχέση με μια συμβατική έκδοση εκεί όπου και το επιπλέον κιλό παίζει σημαντικό ρόλο στις εκπομπές ρύπων.

Στο κομμάτι της συνδεσιμότητας τόσο τα ηλεκτρικά όσο και τα συμβατικά αυτοκίνητα δεν στερούνται κάτι. Αυτή βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα και είναι ένα στοιχείο που το αναζητούν κυρίως οι νεαροί οδηγοί. Στα EVs αυτή η ανάγκη είναι εντονότερη, καθώς ο οδηγός μέσω αυτής θα πρέπει να διαχειριστεί τη διαδικασία φόρτισης, να ανατρέξει στην ανεύρεση σταθμών φόρτισης και άλλων ζωτικών λειτουργιών του οχήματός του.

Η συντήρηση, από την άλλη, στο ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι ελάχιστη. Ο ηλεκτροκινητήρας δεν χρειάζεται συντήρηση και δεν έχει εκατοντάδες παρελκόμενα ανταλλακτικά (αντλίες, μπουζί, ψεκασμός, turbo κ.α.) και αναλώσιμα (λάδια, συμπλέκτες). Ως εκ τούτου, η συντήρηση είναι πολύ φθηνότερη. Το αυξημένο βάρος των EVs από την άλλη δημιουργεί κάποια επιμέρους προβλήματα στις αναρτήσεις, άρα μεγαλύτερη και γρηγορότερη φθορά, όπως και αυξημένη φθορά των ελαστικών.

Μια ακόμη διαφορά μεταξύ των δύο τύπων αυτοκινήτων είναι η ποιότητα κύλισης. Αυτή γίνεται άμεσα αντιληπτή, καθώς η αίσθηση του τιμονιού είναι διαφορετική. Οι επιδόσεις είναι υψηλότερες και η οδήγηση είναι ένα απλό παιχνίδι όπου ο οδηγός δεν έχει να σκεφτεί πολλά. Σ' ένα συμβατικό αυτοκίνητο ο οδηγός αλλάζει συνεχώς ταχύτητες, ενώ στο ηλεκτρικό το μόνο που έχει να κάνει είναι να πατά το γκάζι. Ακόμη και το φρενάρισμα σε πολλές περιπτώσεις γίνεται μόνο του, όπου μέσω αυτής της ενέργειας, υπάρχει ανάκτηση ενέργειας γεμίζοντας τις μπαταρίες.

Αν και το βάρος διαφέρει αισθητά, εντούτοις η οδήγηση είναι εύκολη στα ηλεκτρικά. Ο οδηγός μπορεί να κινηθεί σβέλτα και απροβλημάτιστα. Ίσως το μόνο που ακόμη δεν έχει προσπεραστεί είναι η φόρτιση, καθώς ακόμη δεν έχουν δημιουργηθεί οι απαιτούμενοι σταθμοί φόρτισης που χρειάζονται για να κινηθεί παντού ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Υποδομές που πρέπει σύντομα να ολοκληρωθούν εάν θέλουμε η ηλεκτροκίνηση να κερδίσει ένα σημαντικό προβάδισμα. Μαζί με την τιμή, αυτά τα δύο στοιχεία αποτελούν τα βασικό μειονέκτημα. 

Τουλάχιστον προς το παρόν, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα θα υπάρξει σύντομα μια ισορροπία μεταξύ συμβατικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων ως προς την τιμή και θα αυξηθούν σύντομα τα σημεία φόρτισης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back