Oikonomou pisoi
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύλλογος Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Να τηρηθεί η νομιμότητα»

Εικόνα του άρθρου Σύλλογος Εργαζόμενων Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Να τηρηθεί η νομιμότητα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 04/10/2022, 14:19
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ


Ανακοίνωση για τοποθετήσεις προϊσταμένων

Δύο αναθέσεις προϊσταμένων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, προκάλεσαν ανακοίνωση καταγγελίας του συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων.

Ο σύλλογος καταγγέλλει μεταξύ άλλων ότι «με την επιστροφή μας στη δουλειά, δεχθήκαμε καταιγισμό με ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων για το Συμβούλιο Διοίκησης σύμφωνα με το νέο νόμο Κεραμέως για τα πανεπιστήμια, που θα διαλύσει όχι μόνο το δημόσιο πανεπιστήμιο αλλά και τις δικές μας εργασιακές σχέσεις».

Στα του ιδρύματος, τονίζει:

«Στο τέλος Ιουλίου (κυριολεκτικά), το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφασίζει την τοποθέτηση δυο προϊσταμένων σε μια κενή και σε μια θέση που ήδη είχε προϊστάμενο. Το γιατί έγινε τόσο βιαστικά, με δεκάδες θέματα ανοιχτά είναι ένα ερώτημα. Το τι τηρήθηκε από άποψη νομιμότητας ή αξιοκρατίας όμως είναι ξεκάθαρο σε όλες και όλους μας».

Συμπληρώνει ότι πάγια θέση του, είναι ότι οι τοποθετήσεις προϊσταμένων πρέπει να γίνονται από το υπηρεσιακό συμβούλιο. Στην περίπτωση του Δημοσίου όμως έχουν να γίνουν κρίσεις προϊσταμένων από το 2010,  συνεπώς οι τοποθετήσεις γίνονται από το Πρυτανικό Συμβούλιο. Ζητάμε λοιπόν να τηρηθεί η ‘άτυπη’ κατάταξη των συναδέλφων όπως συνέβαινε όταν η επιλογή γινόταν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο με βάση τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και η νομιμότητα του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. Όσον αφορά τις θέσεις ευθύνης στις Κοσμητείες των Σχολών, σύμφωνα με το ΦΕΚ 137/Α/05.06.2013 και ΦΕΚ 17/15.02.2017, η γραμματειακή και διοικητική υποστήριξη πραγματοποιείται μέσα από τα τμήματα που τις συγκροτούν».

Ο σύλλογος τονίζει ότι «δεν είμαστε εμείς που θα ισχυριστούμε ότι στις μέχρι σήμερα τοποθετήσεις, συνολικά, τηρήθηκαν τα παραπάνω αλλά τουλάχιστον αγωνιστήκαμε, πιέσαμε, και σε αρκετές περιπτώσεις τα καταφέραμε να μην υπερισχύσει ό νόμος των ‘δικών μας παιδιών’ που έχει κατακλύσει όλο το Δημόσιο. Γιατί θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια, όλες και όλους τους συναδέλφους που δουλεύουν πολλά χρόνια, έχουν τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ουδέποτε ήρθαν σε συνδιαλλαγή για θέσεις που δικαιούνται. Αυτές και αυτούς εκπροσωπούμε όλα τα χρόνια και είμαστε περήφανοι για αυτή μας τη στάση».

Ζητάει καθηκοντολόγιο και όχι διπλές και τριπλές αναθέσεις των υπαλλήλων, καθώς επίσης «πριν από την αποχώρηση -είτε με σύνταξη, είτε με μετακίνησή- του κάθε υπαλλήλου να μεριμνά να τοποθετείται ο/η συνάδελφος που θα τον αντικαταστήσει, ούτως ώστε να υπάρχει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ‘εκπαίδευσης’ του συναδέλφου στα νέα του καθήκοντα».

 Τέλος, ο σύλλογος ζητάει να τηρηθεί η νομιμότητα στις τοποθετήσεις προϊσταμένων-άμεση λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων μας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back