ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Σύγκλητος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Βαθιά ανησυχία» και προβληματισμός για το νόμο Πιερρακάκη

Εικόνα του άρθρου Σύγκλητος Πανεπιστημίου Ιωαννίνων: «Βαθιά ανησυχία» και προβληματισμός για το νόμο Πιερρακάκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2024, 11:47
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνοψίζει τη θέση της για το νόμο που θα επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ στην Ελλάδα και αυτή, δεν είναι θετική.

«Σύσσωμη η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου μας εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τη διαπιστωμένη και σε βάθος χρόνου μη επαρκή στήριξη της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης. Πιστεύει ότι προτεραιότητα της πολιτείας στην παρούσα χρονική στιγμή θα έπρεπε να είναι η έμπρακτη και ουσιαστική στήριξη της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με ενίσχυση των ΑΕΙ σε ανθρώπινο δυναμικό, κτιριακές και ερευνητικές υποδομές και όχι η δημιουργία νέων δομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η υποβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό και η Πολιτεία οφείλει να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι και επιθυμεί και είναι σε θέση να την ανασχέσει και να την αντιστρέψει πράττοντας τα δέοντα» αναφέρει μεταξύ άλλων.

Σήμερα εισάγεται στην ολομέλεια της Βουλής το υπό αμφισβήτηση νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση προωθεί, ως έχει, με όλες τις δυνάμεις της.

Η σύγκλητος εκφράζει επίσης «την έντονη δυσαρέσκειά της για τον ανεπαρκή χρόνο της δημόσιας διαβούλευσης του πολυνομοσχεδίου» και «τον κριτικό προβληματισμό της» για τις συνέπειες των ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, τονίζει ότι έχει ιδιαίτερο ρόλο, γεωπολιτική θέση και είναι από τα πλέον αναγνωρίσιμα, αλλά αυτά τα χαρακτηριστικά δεν λαμβάνονται υπόψη στο σχεδιασμό της πολιτικής για τα κρατικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας. «Ιδιαιτέρως, αυτό που διαφαίνεται μέσα από το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο είναι ότι καμία δικλείδα ασφαλείας δεν προσφέρεται για την προστασία και διασφάλιση της μελλοντικής εύρυθμης λειτουργίας του. Αξίζει να γίνει ιδιαίτερη μνεία στο γεγονός ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει κατακτήσει μια σημαντική θέση στις διεθνείς κατατάξεις/αξιολογήσεις, μέσω της συνεχούς διδακτικής και ερευνητικής προσπάθειας των μελών του, υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες και παρά τις μεγάλες δυσκολίες που συχνά αντιμετωπίζει στην καθημερινή λειτουργία του» προσθέτει.


Επισημαίνει ακόμα ότι οι διατάξεις του νόμου:

  • Επιδημιουργούν ένα περιβάλλον μεγάλης και ανεξέλεγκτης κινητικότητας του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού στο εσωτερικό της χώρας, το οποίο θα οδηγήσει στην αποψίλωση των ήδη υποστελεχωμένων περιφερειακών Πανεπιστημίων,
  • στερούν από τα Δημόσια Πανεπιστήμια, μέσω της υιοθέτησης του νέου αλγόριθμου 70%-30% της κατανομής της χρηματοδότησης της Ανώτατης Εκπαίδευσης, σημαντικά κονδύλια που είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους,
  • θέτουν σε κίνδυνο την ποιότητα της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη χώρα καθώς, μεταξύ άλλων, προβλέπονται μη ισότιμες διαδικασίες επιλογής μελών ΔΕΠ στα ΝΠΠΕ και απαιτούνται υποδομές υποδεέστερες αυτών των Δημόσιων Πανεπιστημίων,
  • αποδυναμώνουν το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων σε μια συγκυρία όπου αυτό θα έπρεπε αντιθέτως να ενισχυθεί,
  • αυξάνουν αντί να μειώνουν τη γραφειοκρατία και τις μακροχρόνιες δυσλειτουργίες του διοικητικού μηχανισμού των Πανεπιστημίων,
  • δεν εξασφαλίζουν την άρση των δυσμενών συνθηκών που δημιούργησε η 15ετής πολύπλευρη κρίση, όσον αφορά στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση των Δημόσιων Πανεπιστημίων.


Σημειώνει επίσης ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων «που έχει αναπτύξει έντονη επιστημονική δράση και κοινωνική προσφορά στη χώρα για πάνω από μισό αιώνα, στηρίζει και επιζητεί την υγιή ακαδημαϊκή άμιλλα, είναι όμως αντίθετο σε κάθε μορφής αθέμιτο ανταγωνισμό. Η Σύγκλητος του ΠΙ εκφράζει την ανησυχία της για το μέλλον του Δημόσιου Περιφερειακού Πανεπιστημίου και ζητά οι δημόσιοι πόροι να διατίθενται αποκλειστικά στα Δημόσια Ακαδημαϊκά Ιδρύματα. Το κατατεθέν πολυνομοσχέδιο δεν θα πρέπει να λειτουργήσει σε βάρος της Δημόσιας Ανώτατης Παιδείας, ένα αγαθό που αποτελεί βασική προσδοκία του μεγαλύτερου μέρους της ελληνικής κοινωνίας».

Διαβάστε ακόμα: Εξ αποστάσεως το εαρινό εξάμηνο, λέει η σύγκλητος

Σε διήμερη κινητοποίηση ο σύλλογος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Τέλος, η σύγκλητος δηλώνει ότι «συμμερίζεται την αγωνία των φοιτητών και των φοιτητριών για την αξία των πτυχίων τους και υπερασπίζεται το δικαίωμα των νέων αυτής της χώρας να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν ανώτατη παιδεία. Παράλληλα, τονίζει ότι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο οφείλει να παραμείνει ανοιχτό, για να διευκολύνει τον διάλογο όλων των εμπλεκομένων μερών (διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό, φοιτητές και φοιτήτριες όλων των κύκλων σπουδών) και κυρίως να λειτουργεί ως πρότυπο και ως μέτρο για την ποιοτική Ανώτατη Εκπαίδευση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back