ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο προβλέπει… κάμποσο ιδιώτη

Εικόνα του άρθρου Το σχέδιο προβλέπει… κάμποσο ιδιώτη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/10/2020, 22:54
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το σχέδιο για τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ορίζοντα και το επόμενο έτος, παρουσίασε η δημοτική αρχή.

Συνίσταται κυρίως στα ήδη γνωστά και σε αρκετό… ιδιώτη, με συμμετοχή που θα αφορά τη διαχείριση περίπου του ενός τρίτου των απορριμμάτων που «παράγουμε» στα Γιάννενα κάθε χρόνο.

Σε πρώτη φάση πάντως, και μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες (καλώς εχόντων των πραγμάτων), θα ξεκινήσει η αποκομιδή των απορριμμάτων από ιδιώτη στις Δημοτικές Ενότητες Παμβώτιδας και Μπιζανίου, σε Μάρμαρα, Σταυράκι, Καρδαμίτσια, Νεοχωρόπουλο και Εξοχή.

Πρόκειται για την υλοποίηση μιας απόφασης που είχε ληφθεί στις αρχές του καλοκαιριού από το δημοτικό συμβούλιο, ελέω covid-19, και που αφορούσε την αποκομιδή 1000 τόνων απορριμμάτων (τον μήνα) για χρονικό διάστημα δύο μηνών με τον Δήμο να διατηρεί το δικαίωμα προαίρεσης κατά 50% ως προς τις ποσότητες και με δυνατότητα χρονικής παράτασης μέχρι δύο μήνες. Για δύο μήνες, ο προϋπολογισμός του έργου ανερχόταν σε 133.000 ευρώ (με ΦΠΑ), με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, που απείχε από την ψηφοφορία εκείνη του δημοτικού συμβουλίου, να εκτιμά ότι οι όροι δημοπράτησης του διαγωνισμού «δεν προστατεύουν τα συμφέροντα του Δήμου».

Την επιλογή αυτή για αποκομιδή των απορριμμάτων στις συγκεκριμένες περιοχές από ιδιώτη, η δημοτική αρχή θέλει να την ακολουθήσει και το 2021. Μάλιστα, όπως ειπώθηκε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, ήδη προσανατολίζεται στην εκπόνηση σχετικής μελέτης. Σε ιδιώτη προτίθεται να αναθέσει για το 2021 και το πλύσιμο των κάδων (σε συγκεκριμένες περιοχές του Δήμου). Ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Βαγγέλης Πήχας πρόσθεσε επίσης ότι «βρίσκεται στο τελικό στάδιο η μελέτη για τα ογκώδη που αποτελούν μέγιστο πρόβλημα για την πόλη». Σημειωτέον ότι ο Δήμος Ιωαννιτών παράγει ετησίως 45.000 τόνους σύμμεικτα απορρίμματα. 



Για την εφαρμογή του «ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης» (όπως το χαρακτηρίζει το Δημαρχείο) και συγκεκριμένα για την ανάθεση μέρους της αποκομιδής σε ιδιώτες το 2021, η δημοτική αρχή θα χρειαστεί πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Αν και φαίνεται ότι προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος, δεν το κάνει με τον πιο… ενωτικό τρόπο: Απεμπολεί ξανά τις ευθύνες της για την κακή εικόνα της καθαριότητας στην πόλη και ρίχνει τις ευθύνες σχεδόν αποκλειστικά, στην αντιπολίτευση. Ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ, ξανά σήμερα αναφέρθηκε στην άρνηση της «ετερόκλητης συμμαχίας» όπως την αποκάλεσε, έναντι της (επίσης ετερόκλητης) δημοτικής αρχής και επέμεινε για άλλη μια φορά, για την αναγκαιότητα του ιδιωτικού φορέα στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Είπε επίσης ότι μέχρι το 2011 η αποκομιδή στον Δήμο Ιωαννιτών γινόταν με «μικτό» σύστημα, από τις υπηρεσίες του Δήμου και από ιδιώτη. Η δημοτική αρχή έφερε πρόταση για ανάθεση στον ιδιώτη σε τέσσερις δημοτικές ενότητες και όχι μόνο δύο, όπως ήταν παλιότερα (Μπιζανίου και Παμβώτιδας) και κατηγορήθηκε για έλλειψη σχεδίου. Το καλοκαίρι πάντως, βρήκε μια ελάχιστη συναίνεση, στην ψήφιση της πρότασης για «2+2 μήνες».

Ο δήμαρχος διαχώρισε τους εργαζόμενους της καθαριότητας με τις «συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις τους», κατά τον προσφιλή του τρόπο, λέγοντας: «Υπήρξε αντίθεση, δεν θα έλεγα με τους εργαζόμενους της καθαριότητας, αλλά με τις συνδικαλιστικές εκπροσωπήσεις τους, όσον αφορά τη συμμετοχή του ιδιώτη».

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα κατάργησης της υπηρεσίας ή γενικής εκχώρησης με αφορμή τη συγκεκριμένη διαδικασία εκχώρησης σε ιδιώτη.

«Υπάρχει διάθεση συνεννόησης με τους εργαζόμενους, είμαστε η μοναδική δημοτική αρχή που ενίσχυσε τους εργαζόμενους» είπε, εξαίροντας την προσπάθειά τους, ειδικά κατά την περίοδο της καραντίνας.

Κατά τα λοιπά, ο κ. Πήχας ενημέρωσε ότι αναμένεται η έγκριση από το υπουργείο Εσωτερικών για την πρόσληψη 38 εργαζομένων στην καθαριότητα, με οκτάμηνη σύμβαση και υποβάλλεται για για ένταξη στο ΕΣΠΑ η πρόταση ύψους 1,35 εκατομμυρίων για την διαχείριση βιοαποβλήτων που περιλαμβάνει την προμήθεια 4 απορριμματοφόρων, 2.000 καφέ κάδων και 950 κάδων οικιακής κομποστοποίησης.

Ακόμα: ο Δήμος Ιωαννιτών, από το πρόγραμμα Φιλόδημος θα προμηθευτεί έξι απορριμματοφόρα ενώ εγκρίθηκε η προμήθεια άλλων τεσσάρων από το ΕΣΠΑ, «που σημαίνει ότι ανανεώνεται πλήρως ο στόλος» σύμφωνα με τον κ. Πήχα.

Φυσικά, για να αξιοποιηθεί το υλικό δυναμικό, χρειάζονται και προσλήψεις. Ο κ. Ελισάφ αναγνώρισε ότι το προσωπικό έχει μειωθεί πολύ (57 εργαζόμενοι λιγότεροι σε μια δεκαετία), ενώ δέχεται διαρκή και έντονη κριτική από το σύλλογο εργαζόμενων, για το ζήτημα των προσλήψεων προσωπικού. 

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Πήχα, είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για την προμήθεια νέων κάδων (105.000), ενώ ολοκληρώνεται η μελέτη για επισκευές-αποσύρσεις κάδων και ξεκινάει εντός του μήνα η ανακύκλωση με την πλατφόρμα Follow Green στα δημοτικά και νηπιαγωγεία, οι διαγωνισμοί στα σχολεία κ.α.

Τέλος, τόνισε ότι έχει γίνει η καταγραφή των κάδων σε όλη την έκταση του Δήμου (ο επικεφαλής της Ενότητας Πολιτών Θ. Μπέγκας τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει σχέδιο κατανομής των κάδων) και αναμένεται και η πλατφόρμα ολοκληρωμένης διαχείρισης και παρακολούθησης του στόλου των απορριμματοφόρων του Δήμου Ιωαννιτών.

Στα αναμενόμενα επίσης, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, είναι η ένταξη του πράσινου σημείου στο ΕΣΠΑ και η κατασκευή επτά ακόμα μικρών «πράσινων σημείων», κυρίως στις έδρες των δημοτικών ενοτήτων.

Τέλος, υποσχέθηκε έντυπα στους λογαριασμούς της ΔΕΥΑΙ, τηλεοπτικά σποτ, ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, για να δοθεί «ιδιαίτερη έμφαση στην ενεργό συμμετοχή των πολιτών».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back