Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχεδιάζοντας μια σύγχρονη, πλήρως λειτουργική ιστοσελίδα

Εικόνα του άρθρου Σχεδιάζοντας μια σύγχρονη, πλήρως λειτουργική ιστοσελίδα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/04/2021, 16:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο τομέας του web design αποτελεί για πολλούς την επιτομή της δημιουργικότητας, αφού καλείται να συνδυάσει αρμονικά την τέχνη με την τεχνολογία. Το αποτέλεσμα συχνά είναι μαγευτικό και εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, είναι ανεπιτήδευτο μα συνάμα γεμάτο ευχάριστες εκπλήξεις για τους χρήστες που επισκέπτονται την εκάστοτε ιστοσελίδα.

Ξεκινώντας από έναν λευκό καμβά, οι επαγγελματίες web designers έχουν επιφορτιστεί με το έργο της τελειοποίησης ενός αρχικού σχεδίου.

Αυτό το αρχικό σχέδιο είναι συχνά ασαφές, επιτρέποντας με αυτό τον τρόπο την ερμηνεία εκ μέρους κάθε επικεφαλής δημιουργικού. Ο στόχος φυσικά δεν είναι άλλος από την εκπλήρωση των επιμέρους προϋποθέσεων, έτσι ώστε η ιστοσελίδα να προσφέρει στο κοινό όλα όσα επιθυμεί ο ιδιοκτήτης της.

Η κάθε σελίδα έχει τις δικές της προκλήσεις, με σκοπό να γίνει λειτουργική και ενδιαφέρουσα. Για παράδειγμα, μια λίστα με online καζίνο θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη για όποιον επισκέπτη ήθελε να πλοηγηθεί σε τέτοιες ατραπούς, χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε χρονοβόρα διαδικασία από μέρους του. Οι επιλογές δίνονται με τρόπο ευθύ, απλό και εύχρηστο. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο επισκέπτης νιώθει άνετα και οικεία.

Ωστόσο, πέρα από τους συνδέσμους που διευκολύνουν την εμπειρία του χρήστη, υπάρχουν πολλά ακόμη χαρακτηριστικά που καθορίζουν την τελική ποιότητα της σελίδας. Οι ιστοσελίδες οφείλουν να ακολουθούν τον χρήστη και να του προσφέρουν αυτό που χρειάζεται, αλλά και αυτό που επιθυμεί. Για να το πετύχουν αυτό, είναι σημαντικό να ακολουθούν τις επιταγές της ψυχολογίας του web design, εναρμονίζοντας το περιεχόμενο με την αισθητική προέκταση της ιστοσελίδας και φροντίζοντας για την παραμικρή λεπτομέρεια.

 

Στοιχεία Επιτυχημένου Web Design

 

Οι σύγχρονες ιστοσελίδες δίνουν μεγάλη προσοχή στον χρόνο που απαιτείται για τη φόρτωσή τους, καθώς και στην έκδοση για κινητές συσκευές. Είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον ως στοιχείο το γεγονός πως 94% των χρηστών του διαδικτύου έχουν πραγματοποιήσει κάποια αναζήτηση μέσω των κινητών τους συσκευών. Αυτό δείχνει πως η συγκεκριμένη τάση δεν πρόκειται να εκλείψει σύντομα. Αντιθέτως, οι κινητές συσκευές (smartphones & tablets) θα προσελκύουν ολοένα ευρύτερο αγοραστικό κοινό.

Ως εκ τούτου, πολλές ιστοσελίδες έχουν ξεχωριστή έκδοση για τις κινητές συσκευές ή διατηρούν ένα fully responsive περιβάλλον. Σύμφωνα με αυτό, η ιστοσελίδα διαμορφώνεται αυτόματα με βάση την αναγνώριση της εκάστοτε συσκευής και της συνεπακόλουθης οθόνης που διαθέτει. Μια σελίδα με εύκολο menu και με όμορφο σχεδιασμό, που προσφέρει ταχύτητα στην απόκριση και απλή πλοήγηση φαίνεται να κερδίζει τις εντυπώσεις στην αγορά.

Προχωρώντας πέρα από την συμβατότητα με τις κινητές συσκευές, οι περισσότερες επιτυχημένες ιστοσελίδες επικεντρώνονται στα εξής:

  • Ποιοτικό περιεχόμενο, συναφές με το αντικείμενο
  • Αρμονία χρωμάτων, σχημάτων, fonts κτλ.
  • Εικόνες που πλαισιώνουν τα κείμενα ιδανικά
  • SEO για αυξημένη προβολή στις μηχανές αναζήτησης
  • Συνέπεια στην ταυτότητα της ιστοσελίδας
  • Ευκολία στην πλοήγηση
  • Ταχύτητα & αξιοπιστία
  • Επικοινωνία & παρουσία

Ζούμε στην εποχή της αφθονίας σε σχέση με τις ιστοσελίδες που θα βρει κανείς στον παγκόσμιο ιστό. Δεν υπάρχει θέμα που να μην έχει αποτυπωθεί στο internet, μέσα από ιστοσελίδες και blogs, forums και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για να μπορέσει να ξεχωρίσει μία ιστοσελίδα, χρειάζεται κάτι περισσότερο από τύχη και ευχολόγια. Είναι αναγκαίος ο σαφής και ενδελεχής σχεδιασμός, η οργάνωση, το ταλέντο στη δημιουργία και η προσήλωση στον τελικό στόχο.

Είτε επιλέξετε να δημιουργήσετε μόνοι σας την ιστοσελίδα σας βασιζόμενοι στα διάφορα tutorials και τα δωρεάν (ή premium) εργαλεία που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο είτε εμπιστευτείτε τους ειδικούς web designers & web developers, είναι σημαντικό να ελέγχετε το τελικό αποτέλεσμα και να προβαίνετε σε διαρκείς βελτιώσεις. Άλλωστε πρόκειται για έναν σχεδόν «ζωντανό οργανισμό», την ιστοσελίδα σας. Οφείλετε να της αφιερώσετε την αμέριστη προσοχή σας, έτσι ώστε να σας ανταμείψει τελικά με τη βέλτιστη εμπειρία χρήστη και τη μέγιστη δυνατή αποδοχή στο κοινό.

(photo credit)

 

 

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back