ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

SWIFT: Τι είναι και τι μπορεί να σημαίνει η αποπομπή της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου SWIFT: Τι είναι και τι μπορεί να σημαίνει η αποπομπή της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/02/2022, 15:23
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μεγάλη είναι η συζήτηση σχετικά με το «μηχανισμό SWIFT» που επί του παρόντος, μοιάζει να είναι η πιο σοβαρή κύρωση που θα επιβληθεί στην Ρωσία. Καταρχάς, σύμφωνα με την ΕΚΤ (Σάββατο 26/2), η απόφαση είναι «θέμα ημερών»

Τι είναι όμως το SWIFT; Καταρχάς, οι πελάτες των τραπεζών και γενικά, οι τραπεζικές πράξεις και συναλλαγές, έχουν κωδικούς SWIFT/BIC ανάλογα με την τράπεζα. Ο κωδικός χρησιμοποιείται διεθνώς για την ταυτοποίηση των τραπεζών κατά τη συναλλαγή, είτε μεταξύ τραπεζών, είτε των πελατών τους. 

Στην πράξη, η αποκοπή ενός τραπεζικού συστήματος από τον SWIFT είναι ένα ιδιότυπο… capital control, μιας και θα περιορίσει σημαντικά τις τραπεζικές πράξεις στις οποίες ενέχονται ρωσικές (ή και ρωσικών συμφερόντων;) τράπεζες. 

Φυσικά, μια τέτοια εξέλιξη δεν θα είναι άνευ επιπτώσεων, καθώς θα διακοπούν μια σειρά συναλλαγές όπως για την ενέργεια (αγορά φυσικού αερίου-πετρελαίου), στις οποίες οι ρωσικοί τραπεζικοί οργανισμοί παίζουν καίριο ρόλο. 

Το SWIFT δημιουργήθηκε το 1973 στο Βέλγιο και συνδέει περίπου 11.000 τράπεζες σε πάνω από 200 χώρες. Είναι ένα διατραπεζικό σύστημα που πχ στις 13 Φεβρουαρίου διακίνησε 2,89 εκατ. μηνύματα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back