πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στρατόπεδο Βελισσαρίου: Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν…

Εικόνα του άρθρου Στρατόπεδο Βελισσαρίου: Οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/12/2022, 15:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από δέκα μήνες, η δημοτική αρχή Ιωαννίνων είχε ανακοινώσει ότι διεκδικεί από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας την παραχώρηση ενός τμήματος του στρατοπέδου Βελισσαρίου.

Διαβάστε: Η διεκδίκηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου (όχι όλου)

Σήμερα, ανακοινώνει ότι ξεκινά επίσημα η συζήτηση και η διαπραγμάτευση με το Ταμείο Εθνικής Άμυνας για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, και πιο συγκεκριμένα του μεγαλύτερου τμήματος που είναι ανενεργό.

Στην ανακοίνωση, αφού γίνεται λόγος για τις πολύμηνες συζητήσεις που είχε ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ με τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία έχουν την πρόθεση να παραχωρήσουν το μεγαλύτερο τμήμα του στρατοπέδου στο Δήμο (το τμήμα που είναι ανενεργό) όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο ‘πρωτοκόλλου συνεργασίας και συναντίληψης’ που εκπονήθηκε».

Το σχέδιο αυτό (το οποίο δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα), μελετάται από τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Προστίθεται δε ότι ο Δήμος συνεργάζεται και με την Περιφέρεια Ηπείρου «η οποία είναι πρόθυμη να βοηθήσει από την πλευρά της ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια αυτή»

«Η παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου είναι αίτημα πολλών ετών καθώς θα δώσει την δυνατότητα ενοποίησης με το Πάρκο Πυρσινέλλα αλλά και κάλυψης ζωτικών αναγκών της πόλης» αναφέρεται. Οι «ζωτικές ανάγκες» δεν προσδιορίζονται ποιες είναι συγκεκριμένα.

«Η έναρξη της ουσιαστικής διαπραγμάτευσης αποτελεί καθοριστικό βήμα ώστε μέσα στο επόμενο διάστημα το Δημοτικό Συμβούλιο να λάβει τις οριστικές αποφάσεις για την παραχώρηση και τους όρους με τους οποίους θα γίνει» καταλήγει στην ανακοίνωσή του ο Δήμος Ιωαννιτών.

Το μοντέλο παραχώρησης στρατοπέδων που ακολουθείται πάντως τα τελευταία χρόνια, αποκαλείται εκχώρηση δικαιώματος επιφανείας. Το Ταμείο Εθνικής Άμυνας κάνει την παραχώρηση της χρήσης του στρατοπέδου έναντι ανταλλάγματος (εδαφονόμιο). Στη συγκεκριμένη περίπτωση, του στρατοπέδου Βελισσαρίου, κάθε άλλο παρά αποκλείεται να τεθούν από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας και όροι πολεοδόμησης, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back