Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΚΟΣΜΟΣ

Στους δρόμους για απόσυρση της Συμφωνίας Διατλαντικού Εμπορίου

Εικόνα του άρθρου Στους δρόμους για απόσυρση της Συμφωνίας Διατλαντικού Εμπορίου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/09/2016, 01:30
ΚΟΣΜΟΣ

Όλο και περισσότεροι πολίτες στην Ευρώπη εκφράζουν την αντίθεσή τους στη Συμφωνία Διατλαντικού Εμπορίου μεταξύ Ευρώπης και Ηνωμένων Πολιτειών και Καναδά.

Σε Βερολίνο, Φρανκφούρτη, Αμβούργο, Κολωνία, Λειψία, Μόναχο και Στουτγάρδη χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν κατά της επικείμενης υπογραφής της συμφωνίας που θα άρει σειρά περιορισμών στο εμπόριο.

Οι διοργανωτές της σημερινής εκδήλωση -περίπου 30 ΜΚΟ, εργατικές ενώσεις και πολιτικά κόμματα- υποστήριξαν πως κατόρθωσαν να κινητοποιήσουν περίπου 320.000 ανθρώπους. Οι αστυνομικές αρχές σε επτά πόλεις από την πλευρά τους υποστήριξαν πως οι διαδηλωτές δεν ξεπέρασαν σε αριθμό τους 163-188.000.

Οι πολίτες που διαμαρτύρονται ανησυχούν ότι οι αλλαγές που θα επιφέρει η συμφωνία θα πλήξουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των καταναλωτών.


Η γερμανική κυβέρνηση είναι διχασμένη καθώς η καγκελάριος Μέρκελ υποστηρίζει την συμφωνία, ο κυβερνητικός της εταίρος, ο σοσιαλδημοκράτης αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ασκεί ανοιχτά κριτική.

Οι διαπραγματεύσεις για την Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου ξεκίνησαν το 2013 μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της αμερικανικής κυβέρνησης.

Έντονες αντιδράσεις εκφράζονται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αυστρία και η Γαλλία. Η Ουάσινγκτον από την πλευρά της ασκεί πιέσεις για την επίτευξη της συμφωνίας πριν το τέλος του έτους και όσο στο τιμόνι του Λευκού Οίκου βρίσκεται ο Μπαράκ Ομπάμα.

Εκτός από την ΤΤΙΡ, για την οποία προβλέπεται να ξεκινήσει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων στις αρχές Οκτωβρίου, οι διαδηλωτές εξέφρασαν την αντίθεσή τους και στην αντίστοιχη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου με τον Καναδά (CETA), της οποίας η υπογραφή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη του επόμενου μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back