ΚΟΣΜΟΣ

Στο στόχαστρο της Ρωσίας τα ουκρανικά λιμάνια

Εικόνα του άρθρου Στο στόχαστρο της Ρωσίας τα ουκρανικά λιμάνια
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/08/2023, 21:04
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία επιτέθηκε την Τετάρτη στο κύριο εσωτερικό λιμάνι της Ουκρανίας, απέναντι από τον ποταμό Δούναβη και τη Ρουμανία, στέλνοντας τις παγκόσμιες τιμές των τροφίμων υψηλότερα, καθώς εντείνει τη χρήση βίας για να επιβάλει εκ νέου αποκλεισμό.

Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας δήλωσε ότι ένα σιλό σιτηρών υπέστη ζημιές στο λιμάνι του Δούναβη, το Ιζμαήλ στην περιοχή της Οδησσού: «Τα ουκρανικά σιτηρά έχουν τη δυνατότητα να θρέψουν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως», έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα μηνυμάτων X.

Το λιμάνι, απέναντι από τη Ρουμανία, μέλος του ΝΑΤΟ, αποτελεί την κύρια εναλλακτική οδό εξόδου από την Ουκρανία για τις εξαγωγές σιτηρών από τότε που η Ρωσία επανέφερε τον de facto αποκλεισμό των λιμανιών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα στα μέσα Ιουλίου.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές έδειχνε πυροσβέστες πάνω σε σκάλες να δίνουν μάχη με μια τεράστια πυρκαγιά σε ύψος πολλών ορόφων σε ένα κτίριο καλυμμένο με σπασμένα παράθυρα. Πολλά άλλα μεγάλα κτίρια ήταν ερείπια και σιτηρά ξεχύνονταν από τουλάχιστον δύο κατεστραμμένα σιλό.

Δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα, έγραψε ο κυβερνήτης της περιοχής Οντέσα, Oleh Kiper, σε ανάρτησή του στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

«Δυστυχώς, υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι στο Telegram. «Οι πιο σημαντικές είναι στο νότιο τμήμα της χώρας. Οι Ρώσοι τρομοκράτες επιτέθηκαν για άλλη μια φορά στα λιμάνια, στα σιτηρά, στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια».

Μια πηγή της βιομηχανίας επιβεβαίωσε επίσης ότι το Ιζμαήλ ήταν ο κύριος στόχος της επίθεσης, περιγράφοντας το επίπεδο των ζημιών εκεί ως «σοβαρό».


Αυξήσεις

Οι τιμές του σιταριού στο Σικάγο αυξήθηκαν κατά 4% μετά την επίθεση της Τετάρτης και εξακολουθούσαν να είναι αυξημένες κατά 2,5% αργότερα το πρωί, με τους εμπόρους να ανησυχούν εκ νέου για το πλήγμα που θα προκαλούσε στις παγκόσμιες προμήθειες η απομάκρυνση της Ουκρανίας, ενός από τους κορυφαίους εξαγωγείς στον κόσμο, από την αγορά.

Η Ρωσία επιτίθεται ανελέητα στις γεωργικές και λιμενικές υποδομές της Ουκρανίας για περισσότερες από δύο εβδομάδες, από τότε που αρνήθηκε να παρατείνει μια συμφωνία που είχε άρει τον αποκλεισμό των ουκρανικών λιμανιών κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρυσι.


Ναυτικές ασκήσεις

Η Ρωσία ξεκίνησε ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα, ανακοίνωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας. 

Στις ασκήσεις, που ονομάζονται Ocean Sheild-2023, συμμετέχουν 30 πολεμικά πλοία, 20 σκάφη υποστήριξης και περίπου 6.000 στρατιωτικοί, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό θα επιχειρήσει από κοινού για την «προστασία των θαλάσσιων οδών, τη μεταφορά στρατευμάτων και στρατιωτικών φορτίων και την υπεράσπιση της ακτογραμμής», ανέφερε η ανακοίνωση.

Η Μόσχα διεξάγει τακτικά ναυτικές ασκήσεις στη Βαλτική Θάλασσα ως απάντηση στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Ο ρωσικός στόλος της Βαλτικής Θάλασσας εδρεύει στον έντονα στρατιωτικοποιημένο θύλακα του Καλίνινγκραντ στη νότια ακτή της Βαλτικής Θάλασσας.

Με πληροφορίες από Reuters, DW. Φωτογραφία: Ukraine's Operational Command 'South'


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back