ΘΕΑΤΡΟ

Στο «μαύρο» υπάρχει και γέλιο

Εικόνα του άρθρου Στο «μαύρο» υπάρχει και γέλιο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2019, 16:12
ΘΕΑΤΡΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το θέατρο, στην έξωθεν μαρτυρία του και όχι την παράσταση καθαυτή, περιλαμβάνει και μια σειρά από συμβάσεις. Μια από αυτές είναι πώς τοποθετείται ένας θεατής απέναντι σε μια ερασιτεχνική ή μια επαγγελματική παράσταση και ποιες είναι οι απαιτήσεις από ένα εισιτήριο, μια εγκατάσταση, ένα συνολικό αποτέλεσμα.

Οι «Βορείως» είναι μια ερασιτεχνική ομάδα, που κοινή τους αναφορά είναι τα Τζουμέρκα (τα βόρεια) και έδρα τους είναι το θεατράκι που έχουν στήσει στο ΚΕΠΑΒΙ. Τα «Πεθαμένα πράματα» είναι η παράστασή τους που παίζεται για τελευταία φορά την Τετάρτη 13 Νοεμβρίου, δηλαδή σήμερα.

Η έκπληξη δεν είναι οι «επαγγελματικοί όροι» και συνθήκες, καθώς είπαμε, σε αυτό η κουβέντα που μπορεί να γίνει είναι τεράστια, με παραμέτρους και ενστάσεις που δικαιολογούνται από πολύ έως πάρα πολύ, στο γενικότερο πλαίσιο, όταν δηλαδή συζητάνε επαγγελματίες και μη επαγγελματίες του χώρου.

Η έκπληξη είναι ότι η παράσταση είναι αξιοπρεπέστατη έως πολύ καλή, στις εύθυμες στιγμές της. Τα «Πεθαμένα πράματα» είναι μια, ας πούμε «επιθεώρηση», που βάζει κάτω σχεδόν 1,5 ώρα σύντομων μονόπρακτων, όχι ακριβώς σκετς, με κοινή αναφορά τη… μαυρίλα.

Ο θάνατος λοιπόν, ως… μεταπρατική φάση ανάμεσα στο γεγονός και το «μετά», με κείμενα μεταξύ άλλων των Λαζόπουλου, Κακουλίδη, Γαλίτη, παρουσιάζεται σε διάφορες διακυμάνσεις του, με στιγμές κυριολεκτικά ξεκαρδιστικές στο έργο και άλλες, που «ταιριάζουν» λιγότερο ή περισσότερο στους ερμηνευτές.

Όλοι και όλες τους πάντως με δεδομένες τις μανιέρες που επιλέγουν όλοι οι συντελεστές μιας ερασιτεχνικής παράστασης, είναι αξιοπρεπέστατοι. Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις όπως του ύστατου αποχαιρετισμού στο συνάδελφο κλέφτη ή τον πλακωμό στο καφενείο του χωριού για τον ιμπρεσιονισμό, που τις συζητάς και αργότερα.

Αν προλάβετε απόψε Τετάρτη, δείτε τα «Πεθαμένα πράματα» και τις ωραίες ή και αδιάφορες στιγμές τους (υπάρχουν και αυτές). Δεν θα έχετε άλλη δυνατότητα, καθώς μετά, οι «Βορείως» θα ξεκινήσουνε να ετοιμάζονται για την επόμενη παράστασή τους.

Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί και το εξής: τα Γιάννενα είναι νομός με οκτώ δήμους και οι δήμαρχοι σε δύο από αυτούς, στα Γιάννενα και στα Βόρεια Τζουμέρκα και τραγουδάνε δημόσια όπως ο Μωυσής Ελισάφ, αλλά και σκηνοθετούν και παίζουν, εξηγώντας… φαρμακευτικά αρκτικόλεξα, όπως στην προκειμένη περίπτωση ο Γιάννης Σεντελές. Καθόλου κακό σκορ λοιπόν…

(φωτό από τις πρόβες της παράστασης)


Info

Πεθαμένα πράματα

ΚΕΠΑΒΙ, αίθουσα 120

Τετάρτη 13 Νοεμβρίου 21.15

Σκηνοθεσία: Γιάννης Σεντελές

Παίζουν: Γιώργος Ζιώγας, Γεωργία Παπαδημητρίου, Χαρά Παπαδημητρίου, Χρήστος Πασιάς, Χρήστος Σράλλης, Γιάννης Σεντελές και Πάνος Σεντελές.

Η μουσική είναι του Κώστα Χαριτάτου.

Είσοδος 6 ευρώ.

Κρατήσεις θέσεων στο τηλέφωνο: 6955363730.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back