Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Εικόνα του άρθρου Στο ΦΕΚ οι νέες αποφάσεις για τις δηλώσεις πόθεν έσχες
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/10/2017, 14:49
ΕΛΛΑΔΑ

Μία ημέρα πριν την εκπνοή της καταληκτικής ημερομηνίας και δύο μέρες μετά τις ενστάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως οι νέες υπουργικές αποφάσεις για τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες 

Σε αυτές περιλαμβάνεται η πρόβλεψη να δηλώνει ο υπόχρεος τα παραστατικά αγοράς για μεγάλης αξίας κινητά άνω των 30.000 ευρώ. Δεν περιλαμβάνεται όμως η διάταξη για τη δήλωση μετρητών και κινητών μεγάλης αξίας που φυλάσσουν οι υπόχρεοι στις οικίες τους ή σε θυρίδες καθώς αυτή κρίθηκε αντισυνταγματική.

Οι αποφάσεις είναι οι: «αριθμ. Πρωτ. 12391 τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών» και «Αριθ. 1069 Τύπος και περιεχόμενο της Δήλωσης Περιουσιακής Κατάστασης (Δ.Π.Κ) και της Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων (Δ.Ο.Σ) – Ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων αυτών».

Εκτός των κειμένων περιέχονται οι οδηγίες συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ., καθώς και όλοι οι πίνακες συμπλήρωσης στοιχείων.

Σημειώνεται ότι, στη νέα απόφαση (1069/19.10.2017) και συγκεκριμένα στο άρθρο 4 παρέμεινε η ακόλουθη περίπτωση:

« […] ε. Παραστατικά αγοράς ή πράξεις φορολογικής αρχής ή ασφαλιστήρια συμβόλαια για τα κινητά μεγάλης αξίας άνω των 30.000,00 €, όπως ειδικότερα αυτά προσδιορίζονται στο στοιχείο vi της περίπτωσης α΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του ν. 3213/2003 […]», ενώ το Σ.τ.Ε. σύμφωνα με την περίληψη που έχει δημοσιεύσει, κρίνει ότι η επιβαλλόμενη υποχρέωση να συμπεριληφθούν στη Δ.Π.Κ., ποσά σε μετρητά που υπερβαίνουν τα 15.000 ευρώ και φυλάσσονται εκτός πιστωτικών ιδρυμάτων ή εντός θυρίδων, καθώς και κινητά περιουσιακά στοιχεία, των οποίων η αξία υπερβαίνει τα 30.000 ευρώ, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 9 παρ. 1 και 9Α του Συντάγματος, καθώς και στην αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 παρ. 1 εδ. δ΄ του Συντάγματος).

Η επίμαχη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ αναφέρει ότι η υπ΄ αριθμ. 1846οικ./13.10.2016 κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Οικονομικών για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες δεν απέκτησε νόμιμη υπόσταση λόγω μη συνδημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως των παραμετρικών τιμών και των οδηγιών συμπλήρωσης πεδίων των Δ.Π.Κ. και Δ.Ο.Σ. που περιλαμβάνονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή «πόθεν έσχες», με αποτέλεσμα να καθίσταται ανέφικτος ο έλεγχος νομιμότητας των ουσιωδών αυτών στοιχείων της κανονιστικής ρύθμισης.

Διαβάστε στον ακόλουθο σύνδεσμο την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως: ΦΕΚ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ.pdf

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back