ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Σε δίκη για δήλωση πόθεν έσχες μια εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό

Εικόνα του άρθρου Σε δίκη για δήλωση πόθεν έσχες μια εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/01/2023, 16:00
ΜΙΚΡΑ & ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ

Μια εργαζόμενη σε παιδικό σταθμό στα Γιάννενα, αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη στις 17 Ιανουαρίου γιατί δεν υπέβαλλε δήλωση «πόθεν έσχες» για ένα χρόνο.

Ο σύλλογος εργαζόμενων στους ΟΤΑ Ιωαννίνων, περιγράφει: «Η συνάδελφος, ενώ και πριν τη συγκεκριμένη χρονιά αλλά και μετά, υπόβαλλε δήλωση πόθεν έσχες, για την ενδιάμεση χρονιά που δεν υπέβαλλε,  η ανεξάρτητη αρχή όχι μόνο της καταλόγισε πρόστιμο αλλά διώκεται και δικαστικά αύριο 17 Ιανουαρίου 2023, για να αποδείξει τα αυτονόητα».

Οι δηλώσεις «πόθεν έσχες» συχνότατα αντιμετωπίζονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά. Είναι γνωστή για παράδειγμα η περίπτωση κορυφαίου κυβερνητικού υπουργού που έγιναν δεκτές οι γνωματεύσεις για «αδιευκρίνιστες πιστώσεις» σε λογαριασμούς, ενώ στην παρούσα περίπτωση, πρόκειται για μια εργαζόμενη με μισθό κάτω των 1.000 ευρώ.

«Μόνιμοι εργαζόμενοι αλλά και συμβασιούχοι ΕΣΠΑ, με μισθό που δεν ξεπερνά τα 700 ευρώ επιβαρύνονται οικονομικά για την υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, μιας και για τη συμπλήρωσή της προσφεύγουν σε επαγγελματίες λογιστές δημιουργώντας έτσι ένα ακόμα χαράτσι στα εισοδήματά τους» αναφέρει ο σύλλογος και προσθέτει ότι εργαζόμενοι-ες που κάνουν μόνοι τους τις δηλώσεις στο pothen.gr είναι αντιμέτωποι-ες με «τον κίνδυνο πάντα των προστίμων και της μεγαλύτερης μείωσης στο μισθό τους από “τυπικά λάθη”, που σε καμία περίπτωση δεν υποκρύπτουν δόλο και σκοπιμότητα».

Τελικά, ο σύλλογος σημειώνει ότι «η ίδια η ζωή έχει αποδείξει όμως ότι η εντιμότητα - ούτε στο παρελθόν αλλά ούτε και στο μέλλον- δεν διασφαλίζεται από τη δήλωση πόθεν έσχες. Αυτός ο άδικος νόμος, είναι ακόμα μια απόδειξη ότι το αστικό κράτος είναι εχθρικό και για το λαό που δήθεν υπηρετεί αλλά και για εμάς τους εργαζόμενους σ αυτό».

Ζητάει από την υπηρεσία, να καλύψει όλα τα έξοδα (δικαστικά, πρόστιμα κ.λπ) και να α καλύπτεται το κόστος που επωμίζονται οι υπόχρεοι υπάλληλοι για τη συμπλήρωση πόθεν έσχες

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3