ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι περικοπές τριών δώρων στις επικουρικές συντάξεις

Εικόνα του άρθρου Στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο οι περικοπές τριών δώρων στις επικουρικές συντάξεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 18:44
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οριστική λύση στο θέμα για το εάν είναι ή όχι συνταγματική η κατάργηση των τριών δώρων-επιδομάτων (Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής άδειας) στις επικουρικές  συντάξεις του ιδιωτικού τομέα που έγιναν για το 11μηνο από 11 Ιουνίου 2015 έως 11 Μαΐου 2016, με το «νόμο Κατρούγκαλου καλείται να δώσει καθώς διαφωνεί με τους δικαστές του Συμβουλίου της Επικρατείας Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καθώς ο Άρειος Πάγος, σε αντίθεση με το Συμβούλιο της Επικρατείας, έκρινε ότι οι εν λόγω περικοπές είναι συνταγματικές.

Το ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές για τα δώρα και το επίδομα αδείας που έγιναν με βάση τους νόμους για τη δημοσιονομική προσαρμογή το 2012, αλλά και για το 11μηνο ανάμεσα στο 2015-2016, ενώ τώρα το Τμήμα (Εργατικών Διαφορών) του Αρείου Πάγου έκρινε το αντίθετο. 

Η περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων Πάσχα και θερινής άδειας, επιβλήθηκε με το άρθρο πρώτο παρ. ΙΑ υποπαράγραφος ΙΑ.6 περίπτωση 3 του νόμου 4093/2012 η οποία έγινε λόγω του Μνημονίου Συνεννόησης.

Η διάταξη αυτή προβλέπει: «Από 1.1.2013 τα επιδόματα και δώρα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας, που προβλέπονται από οποιαδήποτε γενική ή ειδική διάταξη νόμου ή κανονιστική πράξη ή καταστατική διάταξη για τους συνταξιούχους και βοηθηματούχους όλων των φορέων και τομέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας».

Να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο μετέχουν οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων (Συμβουλίου Επικρατείας, Αρείου Πάγου και Ελεγκτικού Συνεδρίου) και ανώτατοι δικαστικοί.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back