Σε ένα από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια των Ιωαννίνων, στην «Πρεσβεία», επί της οδού Καραμανλή, το μενού είχε και κάτι διαφορετικό αυτή τη φορά: Borani banjan, kabuli pulao, afghani fereni. Και σε ελληνικά: ορεκτικό με μελιτζάνα, ντομάτα και γιαούρτι, κοτόπουλο με αρωματικό ρύζι, σταφίδες, φιστίκια Αιγίνης, καρότο και μπαχαρικά, επιδόρπιο με αμύγδαλα συν μια αφγανική σαλάτα. Ο σεφ της βραδιάς ήταν ο Faraidoon Rahmani από το Αφγανιστάν.
Ο Φερεντούν ήρθε να προστεθεί για λίγο στη μαγειρική ομάδα της Γιάννας Τέφα και του Τζώρτζη Τσόλη, δύο μάγειρες που εδώ και τέσσερα χρόνια καταθέτουν στην «Πρεσβεία» τη δική τους ενδιαφέρουσα γαστρονομική πρόταση. Η μαγειρική αυτή συνύπαρξη έγινε εφικτή χάρη στη δράση «Στην κουζίνα με τους πρόσφυγες» της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με αφορμή την παγκόσμια ημέρα πρόσφυγα. Μια δράση που έρχεται να υπογραμμίσει ότι το φαγητό ενώνει λαούς και πολιτισμούς και ότι δεν κάνει καμία διάκριση, αλλά και να υπενθυμίσει την ύπαρξη μιας προσφυγικής κοινότητας και στα Γιάννενα, η οποία δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο.
Ο Φερεντούν είναι 26 χρονών. Ξεκίνησε να μαγειρεύει από μικρό παιδί μαζί με τη μητέρα του για τη δεκαμελή οικογένεια. Η ζωή σε μια μικρή πόλη του Αφγανιστάν, κοντά στο Τατζικιστάν, δεν ήταν εύκολη. Όταν μεγάλωσε, κατάφερε να δουλέψει σε εστιατόριο στο Ντουμπάι για δύο χρόνια. Επέστρεψε στην πατρίδα του για κάτι καλύτερο. Δεν τα κατάφερε. Οι Ταλιμπάν δεν του το επέτρεψαν. Μαζί με ένα από τα αδέλφια του, πήρε τον δρόμο της προσφυγιάς. Πριν από τέσσερα χρόνια, έφτασε μαζί με τον 14χρονο τότε αδελφό του στην Ελλάδα. Τον τελευταίο χρόνο τα δύο αδέλφια ζουν σε ένα δωμάτιο ξενοδοχείου στην πόλη των Ιωαννίνων, αφού πέρασαν πρώτα από το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Φιλιππιάδας. Ο αδελφός του πηγαίνει σχολείο και ο ίδιος μαγειρεύει. Όσο μπορεί… «Ζει για να μαγειρεύει. Είναι εκπληκτικό» μας λέει ο Τζώρτζης Τσόλης, ο σεφ της «Πρεσβείας», εντυπωσιασμένος από την προσήλωση που δείχνει ο Φερεντούν στη μαγειρική.
Κατά την άφιξή του στο εστιατόριο, ο Φερεντούν έφερε μαζί του τα πράγματά του: Τη δική του κατσαρόλα και τα δικά του μπαχαρικά. Την ώρα που τον συναντήσαμε, προετοίμαζε το κυρίως πιάτο. Με τα επαρκή ελληνικά του, μάς μιλάει για το φαγητό. Το χαμόγελό του όμως είναι αυτό που τα λέει όλα. Στο πλευρό του, βρίσκεται η Γιάννα Τέφα, η οποία «παρακολουθεί» τον τρόπο με τον οποίο κινείται στην κουζίνα ο 26χρονος μάγειρας, τις τεχνικές του, τα μικρά του μυστικά, το πάθος του για τη μαγειρική. Η ιδέα συμμετοχής στο φεστιβάλ μαγειρικής «Στην κουζίνα με τους πρόσφυγες», την ενθουσίασε από την πρώτη στιγμή. «Μου αρέσουν όλες οι κουζίνες. Και είναι πραγματικά μεγάλη τύχη να έχουμε δίπλα μας τον Φερεντούν, έναν εξαιρετικό μάγειρα και ένα πολύ καλό παιδί. Ανταλλάσσουμε τις απόψεις μας, μαθαίνουμε ο ένας τον πολιτισμό του άλλου. Είναι μια ωραία εμπειρία» μας λέει.
Ο Φερεντούν θα μαγειρεύει και σήμερα στην «Πρεσβεία». Δεν είναι όμως το μοναδικό εστιατόριο στα Γιάννενα, που συμμετέχει στη δράση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Είναι και άλλα δύο: ο «Όμιλος» και «Το μαγαζάκι που λέγαμε». Στο «μαγαζάκι που λέγαμε» μαγειρεύει σήμερα κονγκολέζικη κουζίνα ο Espoir μαζί με τη σεφ Μαρία Κλήμη. Ο «Όμιλος» φιλοξένησε τον Ιbrahim από τη Συρία για δύο μέρες (20 και 21 Ιουνίου).
Ανάλογες δράσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Στα Γιάννενα, η Ύπατη Αρμοστεία συνεργάστηκε με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Ήπειρο –Άρσις, Ηλιακτίδα, Second Tree, Intersos Hellas, KEAN, PH4K, ASB και Solidarity Now.